Tjedna inventura: Vlada na ekskurziji, a HNS čak dva puta reagirao

Netko veoma domišljat davno reče kako samo 4 milijuna ljudi imaju tu sreću živjeti u Bosni i Hercegovini, dok ostali nažalost nisu te sreće. U ovoj zemlji besmislenog smisla, zemlji pod protektorstvom međunarodne zajednice, zemlji ratnih profitera, zemlji bez osnovnih ljudskih prava, suverenosti i pravednosti, zemlji zagriženih nacionalista i nerazumnih multikulturalista nikada nije dosadno.  Pa čak i onda kada vam se učini kako besmisao Bosne i Hercegovine postaje smisao. Baš onda se poput naivnog djeteta zeznete i pregrizete si jezik od nebuloznih misli.

Piše: Ivan Kraljević /hspf.info


 

BiH je luna park kojem je uvijek veselo. A hvala ti Bože, svakakvih ‘hodajućih aparata’ kroči i izbacuje svoje bljuvotine na ovo jadno i tvrdo bosansko-hercegovačko tlo. U mixnacionale masi uvijek morate biti fokusirani i svjesni da će uvijek biti onih koji će goniti svoje, u inat sebi i drugima. Ovdje ne treba misliti, ovdje se sve zna.

‘Ko to tamo peva?! Početak tjedna u BiH obilježila je ekskurzija platformaške Vlade FBiH koja je na čelu sa svojim premijerom autobusom krenula, zamislite, u radni posjet Tuslanskom kantonu. Naravno, da ekskurzija bude prepoznata u svim dijelovima Federacije pobrinula se platformaška medijska mašinerija koja je svoje medije dovela na lice mjesta, tj. na snimanje velike akcije štednje. Bolje jedan bus, nego cca. 20 privatnih automobila. Logika pada u vodu, a razumio bi ju i votkom ispran najpijaniji Rus. Kažu da je zbog štednje, ali nitko ne reče troškove smještaja i ostalih popratnih ‘razbibriga’. Kada promislite kako su svi oni prenoćili u Tuzli, nekoliko puta obilato ručali, nasmiješili se bošnjačkim fotoaparatima, račun ekskurzije dođe skuplje od dosadašnjih dvosatnih obilazaka. Ali čovječe što ćeš, mora si i rodbina priuštiti jedan veliki odmor, u krugu obitelji, baba, amidža, daidža, zetova, braće, sestrića, i kojih sve ne. I čemu tolika besramna igra i čemu odlazak cijele vlade. Dovoljna su bila 2-3 ministra da posjete Tuzlu. Kakogod, još jednom uzaludno potrošen novac naroda BiH. No, toliko o štedljivosti patformaša. Ili, bolje rečeno, bujrum, bacite jednu turu i do Hercegovine. Vidite, ovdje je još uvijek BiH. U sjeni platformaške ekskurzije nastavljeno je i suđenje šestorici bivših pripadnika Armije BiH za zločine počinjene nad Hrvatima Trusine.

 

 

Utorak bi mogli ocijeniti prohrvatskim danom, mada je te epitete uvijek glupo dodavati. Nijedan hrvatski medij u BiH, od onih koje još nisu ukinuli, u utorak nije zaobišao najaviti veliki prosvjedni skup u Den Haagu u znak potpore haaškim uznicima, kojim je Hrvatski svjetski kongres pozvao cijelu, ALI SAMO, Hrvatsku da se u subotu, 24. rujna s početkom u 14 sati priključi odlučnom suprotstavljanju nepravednoj prvostupanjskoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te ocjeni oslobodilačke vojne akcije Oluja “udruženim zločinačkim pothvatom”. Naravno, i ovdje je ponovno na vidjelo izašlo nejedinstvo Hrvata zbog izostanka jednog dijela Hrvata. Nakon burnih reakcija bh. Hrvata, HBK je u svoj program uvrstio i bosansko-hercegovačke Hrvate. Pošteno. Uvijek se znalo gdje se živjelo hrvatskije. Naš čovik je uvijek prvi potezao za Lijepu našu, u kojoj sad uživaju svačiji, a najmanje naši. I dok u Lijepo našoj uživaju neki drugi, bh. Hrvati u BiH nemaju ništa svoje. I Zagreb i Sarajevo, i EU i MZ imaju ‘prišnijih’ poslova od nacionalnog pitanja u BiH. I dok nam brane naš entitet, našu federalnu jedinicu, našu Herceg-Bosnu, međunarodna marioneta Inzko u srcu RS-a pred dičnim proRS-ovcem Dodikom jasno i glasno poručuje kako je uvijek spreman braniti RS kao entitet u BiH. Politika, svi su jednaki, ali su neki jednakiji opet se obistinila. Srbima entitet, Bošnjacima država, Hrvatima šipak, ito onaj gorki. Ali, bez obzira u subotu je bilo lijepo vidjeti hrvatske grbove od dalekog New Yorka do Šangaja, hrvatsko srce je kucalo za hrvatsko jedinstvo.

 

Ima droga, nema lijeka…

 

Raste trava zelena. U BiH osim rodbinske politike, dobar je i travarski biznis kojeg, nažalost, pronalazimo na svakom koraku. Prvo je u velikoj akciji banjalučke policije zaplijenjeno 80 kilograma marihuane, da bi samo dva dana kasnije na području Izbična pokraj Širokog Brijega policija pronašla veliku plantažu od 190 stabljika indijske konoplje. Izgleda, sve propušilo…

 

Nakon što su Udruge HVO-a proistekle iz Domovinskog rata u Livnu pokrenule potpisivanje peticije protiv izgradnje džamije Ćurčinice u livanjskom kraju, poput najvećeg narodnog vođe i heroja mostarski muftija Seid ef. Smajkić dao je jedan opširni intervju za jedan sarajevski list u kojem je istaknuo kako su Hrvati ti koji ruše BiH i siju mržnju prema drugačijima, te je istu odluku nazvao politički izmanipuliranom. Unatoč religijskim ratovanjima putem medija i iz  sfere društva zabilježili smo i jedan lijep trenutak. U subotu je 6 Drinskih mučenica proglašeno blaženima.

 

Proradio HNS: Ne poštujte nelegalno i nelegitimno

 

I dalje rastu napetosti oko formiranja vlasti u BiH. Uvijek ‘optimističan’ Sulejman Tihić napokon priznaje kako su SNSD i SDP glavni krivci za neformiranje vlasti u BiH. Naravno potonji su se usprotivili tome. Ali u pitanju je bila potpuno druga strana medalje, Lagumdžija i Dodik su se u ovome tjednu nevjerojatno zbližili, što je rezultiralo dogovorom oko prihvaćanja 96 milijuna iz IPA fondova. Dodik je izgleda popustio, a zbog koji razloga vidjet ćemo već u ponedjeljak. Uostalom, u nedjeljno predvečerje došlo je do ponovnog iznenadnog susreta dvojice lidera. Iz svega se dade zaključiti kako nas zasigurno očekuje iznimno dramatičan sastanak političkih lidera u Brčkom.

 

U proteklom tjednu proradio je i Hrvatski narodni sabor (HNS) koji je, gle čuda, imao čak dvije ‘reakcije’. Prvo je na 5. sjednici Predsjedništva pozvao sve vlade županija sa hrvatskim predznakom da, kako kažu, „ne priznaju i ospore rad nelegalne i nelegitimne Vlade FBiH koja ugrožava nacionalne interese Hrvata u BiH. Naravno, Sarajevki mediji su od ove vijesti napravili smijuriji, dok ju je hrvatska strana prihvatila, pa je Zapadnohercegovačka vlada prva pristala na ovaj poziv. U međuvremenu platformaši su sa čela HT Mostara smijenili Vilima Primorca, a postavili svog čovjeka (iz Države za čovjeka) Stipu Prlića, što je bio novi motiv da HNS ponovno reagira i ovu odluku također ocijeni nelegalnom i nelegitimnom. Na marginama ovih političkih igara, Lijanova stranka je smislila plan kako se dočepati nove fotelje, pa je Mladen ponudio Srbima ministarstvo vanjskih poslova u svojoj vladi, ukoliko bi ga oni podržali. I dalje vrijedi pravilo: Sve za fotelju, fotelju nizašto.

 

A da vas vidi babo?

 

Kad mogu političari i religija, onda može i sport. Zar sam rekao sport? U BiH je i sport politika. Nacionalistički organizirane navijačke bande nam iz dana u dan priređuju nove epizode svojih divljanja. Ovoga puta su ga iscenirali Lešinari koji su prekinuli nogometni susret u Banja Luci nakon što su njihovi ljubimci primili pogodak. Naravno, utakmica nije nastavljena, ali neredi na i oko stadiona jesu. Epilog su desetci ozlijeđenih, a samo četvero privedenih. Da nije smiješno, bilo bi žalosno… Do kada ovako, ne znamo. No, ovdje je uvijek napeto… Realnost je takva, a od nje ne možemo pobjeći, ili pak nećemo?!

 

hspf.info

 

 

Komentari

komentara