Zašto su BH Hrvati – glupi!?

 

Sigurno ste se nekad u skorije vrijeme rugali glupim Amerikancima. Amerikanci ne znaju gdje je Afrika, Amerikanci ne znaju gdje je Kanada, ne znaju glavni grad Rusije, ne znaju da je Britanija na otoku, ne znaju da je Zenica veća od Bihaća… Mnoštvo je dokaza da su Amerikanci glupi. Amerikanci su u javnoj percepciji glupi onoliko koliko su glupi i argumenti koji to dokazuju.

 

Piše: Tvrtko Milović/poskok.info


 

 

S druge strane, nikad nitko nije ni pokušao utvrditi koliko su glupi građani – BiH. Postavimo ista pitanja i iste geografske karte našim građanima! Pitajmo ih da nađu Australiju, Mađarsku, Japan, navedu glavni grad Meksika i kažu je li veći Chicago ili New Orleans… naši građani pali bi jače i gluplje od Amerikanaca.

 

Ipak, ostavimo poredbu „tko je gluplji, Bosanac il Amerikanac!? “  po strani. Pokušajmo razmisliti koliko su zemljopisno glupi bosanskohercegovački Hrvati. Od 1992. pa do danas (2011.) generacije bosanskohercegvoačkih Hrvata srednjoškolaca uče zemljopis iz udžbenika Republike Hrvatske!

 

Tako, npr, znamo na koliko rijeka leži Karlovac. Znamo industrijeske potencijale Siska. Znamo najsjeverniji grad u Hrvatskoj, znamo najveću luku, najveću planinu, znamo ratarske kulture Slavonije kao i sve o uzgoju pilića u Slatini. Podravskoj Slatini!!!

Propitajmo malo generacije 1978. naovamo: Koji grad u BiH leži na bar tri rijeke, koji je najveći industrijski grad u BiH, najjužniji grad, grad na moru, planinu, rijeku, rude i energetske potencijale… Pitajmo to naše generacije i uživajmo u tupom pogledu!

 

To je bio zemljopis. Ispitajmo nakratko o povijesti BiH! Kako očekivati intelektualni otpor Sarajevskoj fabrici povijesnih falsifikata kada naši srednjoškolci drže kralja Tvrtka – kraljem Hrvatske!? Ili još gore, za istog nisu ni čuli. Kada su naši srednjoškolci obišli srednjovjekovne utvrde po Bosni!?

 

Lijepo je pričati o tisućljetnoj hrvatskoj povijesti Bosne. Ali kada nas Bošnjaci suočavaju s (lažnim) argumentom da su „ljiljani povijesni grb Bosne“ onda naši srednjoškolci nemaju odgovora. Ne znaju ništa. Zato o kralju Zdeslavu, Višeslavu, Tomislavu i Kurcoslavu znaju sve. Osim jedne sitnice – da nisu nikad ni postojali!

 

Možemo li onda očekivati da u našim udžbenicima djeca uče o herojstvu HVO-a i svojih očeva!? Ne. Oni će sve znati o „Bljesku“, ali o epskoj borbi lašvanskih Hrvata neće imati pojma…

 

Udžbenici iz Hrvatske tu ne prestaju sa svojim devastirajućim utjecajem. Jednako razaraju tkivo bosanskohercegovačkih Hrvata i u hrvatskom jeziku, u Politici i gospodarstvu, Prirodi i društvu… I na kraju ono najgore: Udžbenici iz Hrvatske doslovno tjeraju srednjoškolce da polažu državnu maturu u stranoj državi! Na taj jednostavan način svi mi koji plaćamo porez u BiH ustvari plaćamo školvanje mladog propulzivnog stanovništva i poklanjamo ga – Hrvatskoj!

Povežimo ovo sve na trenutak s „platformašima“ kako bi vođa Poskoka uopće našao ovaj tekst interesantnim za objavu:

 

Damir Mašić, poluilegalni ministar poluilegalnog ministarstva najavljuje „uvođenje reda“ u udžbeničku politiku. Unaprijed pretpostavivši da će se „napiti krvi“ Hrvatima, (hrvatski) mediji ga dočekuju na nož. Ali uvođenje reda u udžbenike je upravo ono što su hrvatske županije trebale učiniti još 1996. godine! Tada ne bi bilo potrebe ni za odvojenim školama, niti bi zbog toga trpili prijezir civiliziranog svijeta.

 

Dabome da treba reda u udžbeničkoj politici! Prvo treba izbaciti sve udžbenike Republike Hrvatske i ponuditi domaćim mozgovima da sami naprave udžbenike na hrvatkom jeziku za Hrvate u BiH. Naravno, pod pretpostavkom da nam domaći mozgovi nisu glupi ko američki.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara