HSPF na prezentaciji o položaju „Ostalih“ u BiH

STERLJANAČlanovi HSPF-a (Josip Zelenika – predsjednik, Gabrijela Rajković – potpredsjednica, Ines Pušić – član i mag.ped. Ivana Zelenika – vanjski suradnik HSPF-a) sudjelovali su u sarajevskom kinu Kriterion na prezentaciji studije Građani/ke u kolektivističkoj ideologiji: sociološko-pravna analiza položaja „Ostalih“ u Bosni i Hercegovini. Prezentacija se održala u organizaciji Centra za političke studije (CPS), u suradnji s Heinrich Böll Fondacijom, Ured za Bosnu i Hercegovinu.

O samoj studiji su govorili Admira Sitnić, autorica studije, Amila Ždralović, autorica studije, Damir Banović, izvršni direktor Centra za političke studije ujedno i urednik studije. Prva je to u nizu stručnih i naučnih analiza koje identificiraju ključne probleme ustavnopravne pozicije Ostalih, implikacije isključivanja ili ograničavanja iz procesa političkog odlučivanja, te trenutnu poziciju u vlasti. Ova publikacija je prvenstveno sociološko-pravna, te analizira „Ostale“ kao sociološku kategoriju, mogućnosti formiranja zajedničkog interesa, te davanja kolektivnih prava ovoj ustavnopravnoj kategoriji.

Također, u sklopu ove posjete Sarajevu, izaslanstvo HSPF-a posjetilo je i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te Asocijaciju studenata istoimenog fakulteta „SPONA“. Upriličen je sastanak s gospodinom Samirom Arnautovićem, predsjednikom SPONA-e, ali i novopečnim prorektorom Univerziteta u Sarajevu. Samir je kazao kako je samo legenda da je on prvi prorektor nakon Šešelja, te da je Šešelj zapravo bio prodekan, ali ne i prorektor. Članovi HSPF-a imali su priliku okušati se i u novootvorenoj streljani čijim radom koordinira SPONA. Za vrijeme ovog susreta narušena je i autonomija Univerziteta u Sarajevu time što je naoružani policajac neovlašteno ušao u prostorije streljane.

Susretom je ostvaren nastavak suradnje kako sa SPONA-om, tako i sa Centrom za političke studije. Arnautović i Zelenika dogovorili su konkretnu suradnju vezanu za projekt „Simulirani parlament 2014.“.

Ured za informiranje HSPF-a

Komentari

komentara