Sve se mijenja, samo „Forum“ ostaje

 

Povodom druge obljetnice osnivanja Udruge “Hrvatski studentski politološki forum”

 

Vedran Kožul / hspf.info

 


 

15. prosinca 2009. tridesetak entuzijasta okupilo se u amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Razlog? Osnivanje udruge studenata. „Još jedna u nizu,“ „Nećete dugo,“ „Ništa od tog neće biti“, rečenice su koje su se mnogima vrtjele po glavi. Malo je onih koji su nam davali šanse za nešto ozbiljno. No, nismo se dali pokolebati i unatoč svemu osnovali smo Hrvatski studentski politološki forum (HSPF).

 

Osnivačka Skupština HSPF-a 15.prosinac 2009.

 

Iz sjednice u sjednicu bivalo nas je sve više i više, a rasprave su postajale sve žustrije i konstruktivnije. Stigle su i prve javne tribine, akcije, medijska priopćenja s jasnim i odlučnim porukama. Mediji su nas počeli ozbiljno doživljavati, a javnost je pozitivno odgovarala. Ispunjeni amfiteatri, kina i dvorane s kvalitetnim gostima bili su još jedan dokaz da se rađa nova snaga koja ima što reći. Nećemo tražiti opravdanja, ali od prvog dana nam nije bilo lako. U društvu punom predrasuda u kojem se sve one što nešto rade časti s izjavama tipa „šta će on“ nije jednostavno izići za govornicu i glasno i jasno iznositi svoj stav. Neki nikad neće shvatiti koliko ljubavi i vremena se mora posvetiti da bi jedan projekt poput HSPF-a ostao na životu.  Za vrijeme kolokvija i ispitnih rokova neki su samo učili, a neki uz to i lijepili plakate, slali dopise medijima, pisali govore… Ali, to bi ponovno učinili svaki put jer ono što se radi s ljubavlju nikad nije teško.

 

Javna tribina “Gdje se nalazimo i što nam je činiti” s dr. Ninom Raspudićem

 

Osim standardnih problema s kojima se suočavaju sve udruge, Forum je od samog početka pratila sintagma pristranosti. Mnogo nas se puta optuživalo da radimo pod nečijom kontrolom i za nečije interese. Za to nikad nije bilo dokaza ni čvrstog temelja. Oni koji su prije izbora naša predizborna istraživanja nazivali naručenima, nisu se oglasili nakon objave rezultata jer je tada bilo jasno da je istraživanje Hrvatskog studentskog politološkog foruma bilo među najtočnijim. Oduvijek se znalo da poltroni služe za jednokratnu upotrebu, a Forum je pokazao da je prava suprotnost takvom djelovanju.

 

1. obljetnica osnivanja Udruge Hrvatski studentski politološki forum – 15. prosinac 2010.

 

Neke od nas put je odnio bliže središtu političkih zbivanja, stoga smo i napustili vodstvo naše Udruge. Iako primjerice naše kolege u Zagrebu bez problema u isto vrijeme vode studentske udruge i aktivno se bave politikom naše ostavke bile su još jedan pokazatelj odlučnosti da se izgradi neovisan faktor na našoj politološkoj sceni. U vatru su uletjeli neki novi momci i cure koji su znali odgovoriti na izazove koji su se našli pred njima. Posebno veseli činjenica da na svakoj sjednici možete upoznati nekog novog što je dokaz budućnosti ove ideje. Forum ide dalje i nitko ga neće moći zaustaviti ako ga se s ljubavlju bude štitilo i razvijalo.

 

Članovi HSPF-a u posjeti Predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću

 

Dvije godine su prošle kao za tren. Obilježili su ih i usponi i padovi. Sada smo dvije godine zreliji, pametniji i iskusniji. Znamo što nije bilo u redu i kako to ispraviti. Imamo ljude koji to hoće i znaju, a naš zajednički angažman mora to htijenje i želju pretvoriti u realnost i mogućnost. Kažu da ideja nadilazi svoje osnivače i s tim se u potpunosti slažem. Meni će uvijek biti na ponos i čast da sam s kolegama Slavenom Zeljkom i Marinom Marićem krenuo u ostvarivanje ideje zvane HSPF te da sam imao čast biti prvim predsjednikom ove Udruge. Danas znam da nije bilo uzalud i kada završim fakultet biti će mi drago posjetiti kampus Sveučilišta i u jednoj od učionica pronaći  mlade politologe i ostale studente koji argumentirano raspravljaju na sjednici Hrvatskog studentskog politološkog foruma. Ali, u cijeloj priči nisu važni Ivan, Goran, Stjepan, Ana, Marin, Slaven, Vedran ili bilo tko drugi pojedinačno. Važni smo svi mi skupa ujedinjeni u ideji Hrvatskog studentskog politološkog foruma. Jer, generacije se mijenjanju, stižu neki novi klinci, samo Hrvatski studentski politološki forum ostaje i ide dalje – Odlučno prema cilju!

 

Široki Brijeg, 15. prosinac 2011.

 

hspf.info

Komentari

komentara