U Sarajevu održana debata između studenata i europarlamentaraca

sarajevo

U zgradi njemačkog veleposlanstva u Sarajevu održana je debata između studenata iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova te uglednih gostiju iz svijeta politike, velikom većinom članova Europskog parlamenta.

Na raspravi je sudjelovalo oko 50 studenata iz Mostara, Banja Luke, Sarajeva i Istočnog Sarajeva. U ime Sveučilišta u Mostaru, ujedno i u ime cijeloga Mostara, sudjelovalo je deset studenata u pratnji prorektorice Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Izabele Dankić: pet studenata Filozofskog fakulteta, četiri studenta Pravnog fakulteta te jedan s Fakulteta Strojarstva i Računarstva. Filozofski fakultet je tako predstavilo pet članova Hrvatskog Studentskog Politološkog Foruma (HSPF): predsjednik organizacije Josip Zelenika, Načelnik odjela za internetski portal u Uredu za odnose s javnošću HSPF-a, ujedno i glavni urednik portala HSPF.info Kristijan Musa te Bruno Bokšić, Marko Subašić i Grgo Mandić.

Nasuprot njima sjedila je deseteročlana prominentna delegacija predvođena Edouardom Kukanom. Kukan, šef delegacije Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom govorio je o aktulanim problemima koji okupiraju Bosnu i Hercegovinu, dajući pri tome iscrpne odgovore na pitanja studenata. Šef delegacije je također naveo kako političke elite u zemlji uopće ne žele da Bosna i Hercegovina pristupi Europskoj Uniji.

Svoj osvrt na trenutnu situaciju u BiH te odgovore na neka studentska pitanja ponudili su i ostali članovi europske delegacije, među kojima su i tri hrvatska predstavnika: Tonino Picula, Andrej Plenković i Dubravka Šuica. Osim njih, najviše usredotočena na problematičnu situaciju u zemlji bila je Doris Pack, njemačka europarlamentarka zadužena za vanjskopolitička pitanja, posebice za situaciju na Balkanu.

Studenti iz svih krajeva zemlje su očito svjesni stanja u državi u kojoj žive te su također svjesni činjenice, da su upravo oni ti koji će prije ili poslije biti odgovorni za promjene u bosanskohercegovačkom društvu. Na to je pokušao ukazati i šef delegacije Edouard Kukan.

 

Ured za odnose s javnošću HSPF-a

Komentari

komentara