Američke sankcije Dodiku?

Američke sankcije Dodiku?Američka administracija pripravna je uvesti kaznene mjere protiv Milorada Dodika i drugih dužnosnika Republike Srpske za koje se ocijeni da ugrožavaju provedbu Daytonskoga sporazuma, tvrdi sarajevski Dnevni avaz pozivajući se na neimenovane izvore.


 

SAD je spreman staviti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegove suradnike na “crnu listu” koja podrazumijeva zamrzavanje pokretne i nepokretne imovine u inozemstvu, zabranu izdavanja viza, “ali i druge mjere”. Sjedinjene bi Države na taj način poduprle moguće sankcije koje dužnosnicima Republike Srpske izrekne Europska unija.

 

Kažnjavanje dužnosnika iz reda bosanskih Srba jedna je od mogućih mjera kojima međunarodna zajednica namjerava odgovoriti na njihov pokušaj da organiziraju referendum kojim bi pokušali osporiti dosadašnje odluke visokih predstavnika u BiH, ali i zakonitost djelovanja Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

 

Visoki predstavnik Valetnin Inzko izvijestio je ranije ovog tjedna Vijeće sigurnosti UN-a kako su vlasti RS-a dovele do najvećeg zaoštravanja političke krize u BiH od završetka rata. Najavljene su Inzkove odvojene konzultacije o stanju u BiH sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom. U intervjuu za BHT 1 Dodik je ponovio kako će referenduma biti te je ustvrdio kako su sve odluke visokih predstavnika u BiH donesene u prošlosti protuzakonite.

 

Komentari

komentara