Američki agenti spriječili napade iranskih terorista

Američki agenti spriječili napade iranskih teroristaAgenti FBI-a i DEA-e osujetili su teroristički napad koji su, kako navode američki istražitelji, pripremali Iranci. Namjera im je bila ubiti veleposlanika Saudijske Arabije u SAD-u Adela Al-Jubeira i to, kako tvrde američki agenti, na teritoriju SAD-a.


 

 

 

Al-Jubeira su namjeravali ubiti bombom, a na isti način željeli su napasti ambasade Izraela i Saudijske Arabije u Washingtonu. Razmatrali su i napad na veleposlanstva u Buenos Airesu u Argentini.

Navodni urotnici su Manssor Arbabsiar i Gholam Shakuri – oba podrijetlom iz Irana – stoji u kaznenoj prijavi saveznog suda u New Yorku, navodi Reuters. Arbabsiar, naturalizirani američki državljanin, uhićen je krajem rujna. Shakuri je još uvijek na slobodi.

Prema sudskim dokumentima Shakuri je identificiran kao član jedinice Quds, ogranka iranske Islamske Revolucionarne garde. On je u srpnju i kolovozu DEA-inom tajnom agentu platio 100.000 dolara za ubojstvo saudijskog veleposlanika. Arbabsiar je uhićen krajem prošlog mjeseca u New Yorku u zrakoplovnoj luci John F. Kennedy. Nakon uhićenja, prema sudskim spisima, sve je priznao.

Američki državni odvjetnik Eric Holder priopćio je da je plan zamišljen te je bio pod pokroviteljstvom i usmjeren je iz Irana i to od frakcije tamošnje vlade. Nazvao ga “nedopustivim kršenjem” američkih i međunarodnih zakona. – SAD će ustrajati u mišljenju kako je Iran odgovoran za ovu zavjeru – kazao je Holder te dodao da će se Bijela kuća sastati s predstavnicima FBI-a i DEA-e prije objavljivanja “budućih poteza” prema Iranu.

– Navodna zavjera o izvođenju terorističkog napada u SAD-u, a koja se povezuje s Iranom, je čista laž i fabrikacija. Američka vlada na ovaj način samo želi skrenuti pozornost s unutrašnjih problema – priopćio je Ahmadinedžadov glasnogovornik, a zavjeru je za ABC News demantirao i iranski predstavnik u Washingtonu, ali je odbio dati bilo kakve druge informacije.

Ravnatelj FBI-a Robert Mueller kazao je da uhićenje osumnjičenika za napad pokazuje kako SAD neće tolerirati nikakve pokušaje terorizma na svome teritoriju. Ove zapanjujuće optužbe američkih agenata stigle su nakon dugotrajnih tenzija na relaciji Irana te SAD-a i Saudijske Arabije. Prošle je godine Saudijska Arabija pokušala oformiti savez protiv iranske agresije.

Komentari

komentara