Američki kongresnici tuže Obamu zbog rata u Libiji

Američki kongresnici tuže Obamu zbog rata u Libiji Dvostranačka skupina američkih kongresnika, njih 10, podnijela je saveznom sudu tužbu protiv predsjednika Baracka Obame zbog poduzimanja vojne akcije u Libiji bez odobrenja Kongresa. U tužbi stoji da je Obama prekršio ustav zaobilazeći Kongres.


 

Rezolucija o ratnim ovlastima, donesena nakon američkog povlačenja iz rata u Vijetnamu,  propisuje da američko sudjelovanje u borbenim operacijama koje nije odobrio  Kongres mora biti prekinuto nakon 60 dana, a postrojbe se moraju povući za  90 dana. Rok od 90 dana ističe u nedjelju.

 

Tužba, čije je meta i ministar obrane Robert Gates, predstavlja izazov politici po kojoj bilo koji predsjednik može jednostrano odvesti SAD u rat, izjavio je demokratski kongresnik Dennis Kucinich, jedan od 10 tužitelja.

 

Bijela kuća je odgovorila da Obama ima pravne ovlasti da nastavi američko sudjelovanje u NATO-ovoj operaciji u  Libiji, i bez odobrenja zakonodavaca. U materijalima koje je Obamina administracija u srijedu poslala Kongresu, navodi se da aktivnosti američkih vojnih snaga u Libiji ne dosežu neprijateljstva u punom razmjeru, nužnom da bi se primjenjivali rokovi iz Rezolucije o ratnim ovlastima.

Komentari

komentara