Američki Srbi tuže Amerikance zbog “Oluje”

 

Hrvatski Srbi doseljeni u Sjedinjene Države podnijeli su tužbu protiv američke vojne savjetodavne tvrtke MPRI za sudjelovanje u progonu Srba iz Hrvatske, a sud u Chicagu proglasio se nadležnim za tu tužbu, prenose u beogradski mediji.


 

 

Tužbu su podnijele srpske organizacije ”Žrtve genocida u krajini” i ”Srpski krajiški sabor” koje djeluju u SAD protiv MPRI-a “za sudjelovanje u genocidu i progonu 200 tisuća Srba iz krajine” u operaciji “Oluja” 1995., prenose mediji.

 

Mediji navode kako će naknadno biti objavljeno kada će suđenje započeti, pri čemu tužiteljska i tužena strana imaju rok do kraja rujna iznijeti argumentaciju za početak suđenja.

 

Sudac Ruben Castillo iz federalnog suda u Chicagu proglasio je državu Illinois nadležnom za suđenje umirovljenim visokim časnicima američke vojske koji čine MPRI po tužbi Srba doseljenih iz Hrvatske, navodi se.

 

Američku tvrtku MPRI Srbi u optužnici terete da je obučavala Hrvatsku vojsku prilikom operacije ”Oluja” te sudjelovala u toj operaciji.

 

Srbi su kao dokaz o suradnji navodno priložili ugovor između agencije MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih časnika i vojnika.

 

U obrazloženju odluke suca o nadležnosti kaže se kako tvrtka MPRI ima svoje filijale i poslove u državi Illinois, a Srbi koji su tužili agenciju žive u Chicagu, Milwaukeeu, Rockfordu i okolnim mjestima.

 

Zbog toga što su u blizini Chicaga oni su u mogućnosti redovno dolaziti na suđenja, zbog čega se federalni sud u Chicagu smatra nadležnim u tom predmetu, prenose mediji.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara