Bakir Izetbegović: Trebamo vidjeti gdje smo stali Hrvatima na nogu, a gdje oni nama …

 

U sklopu redovne rotacije na čelu “kolektivnoga šefa” bosanskohercegovačke države, Bakir Izetbegović u subotu je preuzeo funkciju predsjedatelja Predsjedništva BiH od hrvatskog člana toga tijela Željka Komšića.


 

 

Rotacija na dužnosti predsjedatelja Predsjedništva BiH odvija se na osnovu odredbi Ustava BiH kojima se definira taj segment Poslovnika o radu Predsjedništva BiH. Dužnosti predsjedatelja su, među ostalim, sazivanje sjednica Predsjedništva, veća suradnja s medijima, kao i veće obveze prema službenim međudržavnim posjetama u odnosu na druga dva člana.

 

Izetbegović će dužnost predsjedatelja obavljati prvi put nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH u listopadu 2010. godine. U Izetbegovićevom uredu rečeno je agenciji Srna da će bošnjački član Predsjedništva BiH o planiranim aktivnostima upoznati javnost na konferenciji za novinare nakon prve naredne sjednice Predsjedništva BiH.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je ranije u izjavi Srni da je Predsjedništvo BiH u proteklih 16 mjeseci funkcioniralo dosta dobro, čak i bolje nego u prethodnom razdoblju, s obzirom da u novom sazivu nije bilo potezanja pitanja zaštite entitetskih i nacionalnih interesa.

 

Dan pred preuzimanje funkcije predsjedatelja Bakir Izetbegović gostovao je u petak navečer u emisiji TV1 “Petkom s Nikolinom Veljović”.

 

Ocijenio je da je cilj nedavnog sastanka izaslanstava HDZ BiH i SDA i zajednička izjava koju su potpisala vodstva dviju stranaka približavanje SDA i HDZ, ali i približavanje dvaju naroda.

 

– Hrvati imaju neke frustracije, i mi imamo neke frustracije. Moramo vidjeti gdje smo jedni drugima stali na nogu i to nastojati popraviti, izjavio je član Predsjedništva BiH i dopredsjednik SDA.

 

Upitan hoće li biti rekonstrukcije Federalne vlade, Izetbegović je kazao da “to nije neophodno” te kako koalicija SDA i SDP nije i neće biti dovedena u pitanje.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara