Barroso: BiH ostaje u središtu naše pozornosti i politike proširenja

Bosna i Hercegovina će, kao i dosad, biti u središtu naše političke pozornosti i naše politike proširenja, istaknuo je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso danas u svom posjetu Sarajevu obraćajući se sudionicima “Parlamenta za Europu“. Ovaj posjet je nastavak planiranih posjeta zemljama u regiji izuzev Republike Srbije.


“Kao što je činjenica da je EU jasno opredijeljena za europsku budućnost vaše zemlje, isto tako je činjenica da je budućnost ove zemlje i njene europske sudbine u vašim rukama“, kazao je Barroso, dodajući da se iskreno nada da BiH odlučno kreće putem europske integracije.

“Ali to zahtijeva zajedničku viziju vaše budućnosti u Europskoj uniji te zajedničku želju da radite zajedno. To, pak, iziskuje okončavanje političkog zastoja koji je dominirao tijekom posljednjih šest mjeseci od izbora“, kazao je Barroso.

Istaknuo je da je potrebno razviti funkcionalne državne institucije koje mogu omogućiti Bosni i Hercegovini da govori jednim glasom, kada komunicira s EU. Dodao je da to ne znači da će postojanje entiteta biti dovedeno u pitanje.

Barroso je pozvao sve političke stranke da pokažu odlučnost i postignu dogovor o formiranju vlade na državnoj razini.

Istaknuo je da nakon formiranja vlasti postoje prioriteti koji moraju biti riješeni,“a sva ta pitanja imaju izravan utjecaj na vaš napredak ka članstvu u EU“.

Po njegovim riječima, Ustav treba biti izmijenjen i dopunjen u skladu s odlukom Europskog suda za ljudska prava. Potrebno je usvojiti zakon o državnoj pomoći, kao i zakon o popisu stanovništva, čije će usvajanje biti važno za napredovanje BiH u integracijskom procesu.

Barroso je kazao da je napredak presudan i u polju vladavine prava – borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“EU snažno podržava rad Suda BiH, Tužiteljstva BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća“, kazao je Barroso dodajući da je jačanje agencija za provedbu zakona također bitno.

Po njegovim riječima, BiH treba izgraditi jedinstveni ekonomski prostor.

“BiH ima čvrstu perspektivu članstva u EU. Napravili ste hrabre i značajne korake, zajedno sa svojim susjedima, prema regionalnom pomirenju i suradnji.

Mogućnost putovanja bez viza predstavlja krupan korak u otklanjanju barijera između građana BiH i EU. Otvorene su nove mogućnosti, posebno za mlade ljude, studente, umjetnike i za poslovanje.

Došlo je vrijeme da političke vođe preuzmu punu odgovornost za budućnost ove zemlje“, kazao je između ostaloga Barroso.

Ova godina, 2011., će biti vrlo važna godina za europsku perspektivu zapadnog Balkana. Regija se kreće naprijed, a mi želimo da i BiH ide u korak s ostalima. Želimo da i BiH bude dio ove priče o uspjehu koji pišemo zajedno s ljudima ovog kraja, istaknuo je Barroso.

 

Komentari

komentara