Beograd: U ponedjeljak počinje novo suđenje za ubojstvo Zorana Đinđića

Beograd: U ponedjeljak počinje novo suđenje za ubojstvo Zorana Đinđića Ponovljeno suđenje pripadnicima kriminalnog “zemunskog klana” Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića počinje u srijedu, 1. lipnja,


pred Specijalnim sudom u Beogradu, izjavila je u subotu Tanjugu glasnogovornica suda Maja Kovačević.

 

– Glavni pretres je zakazan i za 2. i 3. lipnja, i planirano je da u tim terminima Kalinić i Simović iznesu svoju obranu, napomenula je ona.

 

Kovačević, koja je i član sudskog vijeća koje će ponovo suditi “zemuncima”, podsjetila je da im je sud odobrio ponavljanje procesa pošto su obojica bili u bijegu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravomoćno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Đinđića.

 

Kalinić i Simović su osuđenji zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih djela u procesu protiv “zemunskog klana” na po 40 godina zatvora, a ponovljeno suđenje za ta krivična djela bit će naknadno zakazano.

 

Po njenim riječima, postupci će biti ponovljeni samo u odnosu na njih dvojicu, ali ne i u odnosu na ostale osuđene.

 

Tako bi na tim suđenjima ponovo mogli svjedočiti i već osuđeni za ubojstvo premijera i krivična djela “zemunskog klana” počev od Milorada Ulemeka Legije, Zvezdana Jovanovića i drugih, a mogli bi da budu saslušni i svjedoci suradnici Ljubiša Buha Čume, Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić.

 

Svjedok suradnik Zoran Vukojević Vuk ubijen je u lipnju 2007. u Zemunu.

 

Miloš Simović je 10. lipnja prošle godine uhićen na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužiteljstvo, skrivao više od sedam godina (od ubojstva Đinđića).

 

Kalinić je 8. lipnja prošle godine uhićen u Hrvatskoj, a 25. kolovoza izružen Srbiji.
On je bio prvi hrvatski državljanin koji je ekstradiran po Sporazumu o međusobnom izručenju vlastitih državljana između Srbije i Hrvatske.

(Fena)

Komentari

komentara