Berlusconi jedva preživio glasovanje

Berlusconi jedva preživio glasovanjeZastupnici donjeg doma talijanskog parlamenta izglasovali su povjerenje vladi premijera Silvija Berlusconija. Vlada desnog centra dobila je 316 glasova, odnosno 7 više od potrebnih za prolaz, a protiv je glasovao 301 zastupnik.


 

 

Rezultat je bio neizvjestan do posljednje minute, a da je izglasovano drukčije, Berlusconi bi morao podnijeti ostavku na mjesto premijera, piše Reuters, prenosi Hina.

Talijanski premijer zatražio je izglasavanje povjerenja svojoj vladi u utorak, kad parlament nije prihvatio završni račun proračuna, a da bi dokazao čvrstinu svoje koalicije. Pod pritiskom je predsjednika države, guvernera središnje banke i prosvjednika, koji traže dokaz njegove sposobnosti rješavanja socijalnih i ekonomskih problema.

Analitičari ističu da je Berlusconi, unatoč čestim zamjerkama da se bavi unutarkoalicijskim prijeporima umjesto ekonomskim spasom zemlje te nezadovoljstvu zbog njegovih seksualnih afera i optužbi za korupciju, potporku dobio prije svega zato da se izbjegnu prijevremeni izbori.

Na političkom planu nema alternative ovoj vladi, istaknuo je Berlusconi u petnaestominutnom govoru tijekom kojega su oporbeni zastupnici odlučili napustiti dvoranu. Oporbu je optužio da ima opsesiju da ga zbaci s vlasti. Oporba ima zakonsko pravo na kritiku, ali ona je podijeljena, rekao bih čak da je više i nema, rekao je u polupraznoj dvorani istaknuvši pak da njegova vlada ima politički ujedinjenu većinu.

Dok je govorio u parlamentu, na ulicama su prosvjedovali protiv njega.

Komentari

komentara