BiH konačno dobila novo Vijeće ministara

 

BiH danas je dobila novo, šesto Vijeće ministara, nakon što je Zastupnički dom potvrdio izbor ministara i zamjenika ministara.


 

 

Na čelu Vijeća ministara BiH u ovom mandatnom razdoblju je Vjekoslav Bevanda koji je ranije imenovan za predsjedavajućeg.

 

Za ministra vanjskih poslova i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara imenovan je Zlatko Lagumdžija (SDP), a za njegovog zamjenika Ana Trišić-Babić (SNSD) koja je i do sada obavljala ovu funkciju.

 

Nikola Špirić (SNSD) bit će na čelu Ministarstva financija i trezora, a istovremeno će obavljati i funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. Na mjestu zamjenika ministra financija ostaje Fuad Kasumović (SDA).

 

Sredoje Nović (SNSD) ostaje ministar civilnih poslova, a njegov zamjenik bit će Denisa Sarajlić-Maglić (SDP).

 

Za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imenovan je Mirko Šarović (SDS), a za zamjenika Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP BiH).

 

Dosadašnji ministar pravde Bariša Čolak (HDZ BiH) ostaje na ovoj funkciji, a njegov zamjenik bit će Srđan Radulj (DNS).

 

Promjena nema ni na čelu Ministarstva sigurnosti gdje ostaje Sadik Ahmetović (SDA), dok je za njegovog zamjenika imenovan Mladen Ćavar (SDP BiH).

 

Damir Ljubić (HDZ 1990) novi je ministar za ljudska prava i izbjeglice, a njegov zamjenik je Radmila Mitrović iz SDS-a.

 

Muhamed Ibrahimović (SDA) imenovan je za ministra obrane, a njegovi zamjenici su Marina Pendeš (HDZ BiH) i Mirko Okolić (SDS).

 

Ministar prometa i komunikacija je Damir Hadžić (SDP BiH), dok će funkciju zamjenika obavljati dosadašnji čelni čovjek ovog ministarstva Rudo Vidović (HDZ 1990).

 

Neposredno nakon glasovanja Predstavničkog doma, novoizabrani ministri i zamjenici ministara dali su svečanu izjavu.

 

Novo Vijeće ministara BiH imenovano je 16 mjeseci nakon održavanja općih izbora u BiH u listopadu 2010. godine i ovim je završeno konstituiranje vlasti nakon izbora, a ispunjen je i dio dogovora čelnika šest političkih stranaka postignutog krajem 2011. godine.

 

U raspravi koja je prethodila glasovanju zastupnici Stranke za BiH i Saveza za bolju budućnost BiH izrazili su neslaganje izborom i sastavom novog Vijeća ministara, a među iznesenim razlozima naveli su nepostojanje programskog dokumenta i nedovoljnu zastupljenost žena.

 

Lagumdžija je u posljednjem sudjelovanju u ulozi zastupnika u Zastupničkom domu ocijenio da ni na jedno mjesto u novom sazivu Vijeća ministara BiH ne dolazi lošije rješenje u odnosu na prethodni saziv.

 

Današnjoj sjednici prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen, predstavnici međunarodne zajednice i brojni gosti.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara