Biraju se hrvatski i bošnjački zastupnici za Dom naroda državnog Parlamenta

Biraju se hrvatski i bošnjački zastupnici za Dom naroda državnog Parlamenta Za danas je u Sarajevu zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti birani hrvatski i bošnjački zastupnici za Dom naroda državnog Parlamenta.


 

Središnje izborno povjerenstvo BiH obavit će ždrijebanje za utvrđivanje redosljeda listi na glasačkim listićima, nakon što su postale pravosnažne odluke o ovjeri kandidatskih listi za izbor zastupnika iz Fedracije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Iz reda bošnjačkog naroda ovjereno je ukupno sedam kandidatskih lista na kojima se nalaze imena 19 kandidata, dok je iz reda hrvatskog naroda ovjereno šest na kojima se nalaze imena 21 kandidata. Za njih će tajno glasati 58 zastupnika Doma naroda Federacije BiH, a za izbor kandidata potrebna su najmanje tri glasa.

Iz reda bošnjačkog naroda ovjerena je kandidatska lista Socijaldemokratske partije BiH, na kojoj su Hasan Bećirović i Seudin Hodžić, kao i kandidatska lista Hanke Vajzović, zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su Mehmed Bradarić i Ermina Salkičević-Dizdarević.

SIP je ovjerio i listu Saveza za bolju budućnost BiH na kojoj su Adnan Terzić, Edita Đapo i Enver Išerić, te listu Amira Zukića, zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su Sulejman Tihić, Ahmet Dervišević i Amela Ćatić.

Na kandidatskoj listi Salke Selmana, zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, nalaze se Halid Genjac, Alma Čolo i Alija Kusur, dok su na listi Almedina Aliefendić, zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Nermina Kapetanović, Hazim Rančić i Fatima Pleh.

Ovjerena je i kandidatska lista Narodne stranke Radom za boljitak iz reda bošnjačkog naroda, na kojoj su Amira Malkočević, Jasminka Fakić i Selma Halković.

Povjerenstvo je ovjerilo i kandidatske liste iz hrvatskog naroda, odnosno listu Socijaldemokratske partije BiH na kojoj su Krunoslav Vrdoljak i Krešimir Azinović, te listu Hrvatske stranke prava BiH, na kojoj su Stjepan Krešić, Zdravko Prka i Zvonimir Šušnjar.

Na kandidatskoj listi Narodne stranke Radom za boljitak su Ivica Matković, Matea Alpeza i Ivan Pandža, a na listi Hrvatske demokratske zajednice 1990 Josip Merdžo, Martin Raguž, Rudo Vidović, Perica Jelečević i Veso Vegar.

Na kandidatskoj listi Tomislava Martinovića, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, nalaze se Dragan Čović, Branko Zrno, Ilija Filipović i Slavko Marin, dok je na listi Hrvatske demokratske zajednice BiH Borjana Krišto, Lidija Bradara, Slavko Matić i Nevenko Herceg.

Komentari

komentara