Bivši sudac Di Pietro dobio zadovoljštinu: Je li napokon uništio Berlusconija?

Bivši sudac Di Pietro dobio zadovoljštinu: Je li napokon uništio Berlusconija?Nakon jednog od najgorih tjedana za Silvia Berlusconija u njegovoj političkoj karijeri, jedan bivši sudac, koji je posljednjih petnaest godina posvetio razotkrivanju premijerovog ponašanja, negdje zadovoljno “trlja ruke”.


 

Riječ je o Antoniu Di Pietru, koji se kao sudac u ranim devedesetima borio protiv korupcije u Italiji u čuvenoj istrazi “čistih ruku”, koja je kasnije dovela do raspada najjačih političkih stranaka u zemlji.

 

Upravo je Di Pietro bio taj koji se “izborio” za odražavanje referenduma koji je ugasio Berlusconijeve planove da gradi nuklearne elektrane i privatizira izvore vode. Taj poraz, koji je uslijedio nakon katastrofalnih rezultata na lokalnima izborima, nagnao je čak i najbliže Berlusconijeve saveznike da se zapitaju da li se politička karijera ovog medijskog mogula približila kraju. Nakon svega, potpora javnosti Berlusconiju srozala se na skromnih 29%, što i ne čudi nakon suđenja za davanje mita maloljetnici da ne govori o seksualnim aferama s premijerom. “Sad je trenutak da ponovno izgradimo Italiju i nađemo alternativu za Berlusconija”, slavodobitno je za Observer izjavio Di Pietro.

 

Za Di Pietra razvoj situacije pruža osjećaj zadovoljštine, koja je vjerojatno došla sa zakašnjenjem. Naime, on je već 15 godina u “zakrvljenim” odnosima s Berlusconijem, koji nije oklijevao uputiti nekoliko udaraca “ispod pojasa” žilavom bivšem sucu. Di Pietro je iz afere “čistih ruku” izašao kao jedan od najpopularnijih ljudi u Italiji, što je Berlusconija nagnalo da mu ponudi položaj ministra unutarnjih poslova kada je prvi put izabran za premijera 1994. godine. Nakon što ga je Di Pietro odbio, ozlojeđeni Berlusconi je iskreirao niz lažnih dokumenata o korupciji, zbog čega je Di Pietro niz godina proveo na sudu dokazujući svoju nevinost. “Berlusconi je shvatio da nisam na prodaju, pa je pokušao uvjeriti Italiju da sam kriminalac”, kaže Di Pietro. I sukob nikad nije prestao.

 

Di Pietro, koji je osnovao i vlastitu stranku, u narednim je godinama Berlusconija opisivao kao “silovatelja demokracije” i “arogantnog malog diktatora” koji je ušao u politiku kako bi pobjegao od pravde. Berlusconi je na to odvraćao da je Di Pietro u svojim sudnicama nevine ljude slao u zatvor i uništavao živote čitavih obitelji, piše Guardian.

 

Di Pietro smatra kako je situacija dans jednako grozna kao i u devedesetima, jer je Berlusconi rehabilitirao korupciju i stvorio kulturu da svatko može raditi što hoće. “No karte su se sad okrenule” kaže Di Pietro. Osim što mu je uništio nade o nuklearkama i privatizaciji voda, referendum je odbacio i Berlusconijev zakon koji ministrima dopušta pozivanje na službene dužnosti kao izliku za odgodu suđenja u koja su upleteni. “Sad više ne može raditi što hoće”, kazao je Di Pietro.

 

Ovi porazi vjerojatno će Berlusconija natjerati da dvaput promisli o svojoj sljedećoj predloženoj mjeri – zakonu koji bi skratio suđenja, što bi ujedno dovelo i do isteka vremena za procese u koje je i sam trenutno uključen. “Ukoliko to pokuša, u Italiji bi moglo doći do općeg revolta”, zaključio je Di Pietro.

Komentari

komentara