Brammertz: Moguće je proširenje optužnice protiv Mladića

Brammertz: Moguće je proširenje optužnice protiv MladićaGlavni haški tužitelj Serge Brammertz je rekao u četvrtak da postoji mogućnost da optužnica protiv Ratka Mladića, koji je uhićen u Srbiji, bude proširena.


 

‘Moj ured je prije nekoliko mjeseci uručio amandman za proširenje optužnice sucima na uvid, sada čekamo završetak istrage u Beogradu, a kada Mladić bude u Haagu svakako ćemo razmotriti mogućnost proširenja optužnice’, izjavio je Brammertz na pitanje novinara razmatra li ICTY mogućnost proširenja optužnice protiv Mladića i na ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, gdje je bio zapovjednik 9. korpusa JNA u Kninu.

 

‘Današnja informacija o uhićenju Mladića je jako bitna prije svega za žrtve. Uhićenje je doduše došlo jako kasno ali bitno je za sud da je uhićen jedan od dvojice najbitnijih ratnih zločinaca, ostao je još samo Hadžić’, izjavio je novinarima u Fažani Brammertz, koji je otputovao s Brijuna gdje je sudjelovao u radu 5. regionalne konferencije tužitelja.

 

On je izrazio nadu da da će Mladić biti što žurnije deportiran u Haag kako bi suđenje moglo početi čim prije. ‘Prije dva tjedna poslao sam negativno izvješće o suradnji Srbije s ICTY-em. Rekao sam da Srbija može i mora napraviti više ali danas priznajem da je obavljen bitan posao, iako kasno. Mladić je napokon uhićen te očekujem da pravda u konačnici bude zadovoljena’, rekao je haaški tužitelj.

 

‘Međunarodni sud u Haagu će prije ili kasnije zatvoriti vrata. Tužiteljima još treba naša potpora i ima još puno otvorenih pitanja’, rekao je o radu konferencije tužitelja na Brijunima. Optužnica Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije tereti bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića (69) u 15 točaka za genocid, sudjelovanje u genocidu, zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini. (Hina)

 

Komentari

komentara