Brammertz: Razmatramo mogućnost zajedničkog suđenja Mladiću i Karadžiću

Brammertz: Razmatramo mogućnost zajedničkog suđenja Mladiću i KaradžićuGlavni haški tužitelj Serge Brammertz u petak je rekao da je htio spojiti suđenje uhićenoga Ratka Mladića sa suđenjem bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću te da i dalje razmišlja o toj mogućnosti, izvještava Associated Press.


 

 

“Nadali smo se da će uhićenje Mladića uslijediti ubrzo nakon Karadžićeva. Karadžić je bio politički arhitekt počinjenih zločina, a Mladić zapovjednik srpske vojske u Bosni”, objasnio je.

“Oduvijek smo govorili da bi najbolje rješenje bilo zajedničko suđenje. Nakon uhićenja Karadžića 2008. godine nadali smo se da će i Mladić biti ubrzo uhićen. Zajedničko suđenje bi bilo ostvarivo jer su optužbe praktički iste, samo što je jedan bio politički, a drugi vojni vođa Srba u Bosni.

 

Međutim, to se nije dogodilo, Mladić je uhićen tek tri godine nakon Karadžića, a mi ćemo, naravno, uzeti u obzir sve mogućnosti, mogućnost odvojenoga, ali i djelomično zajedničkoga suđenja”, rekao je Brammertz za BBC, dodavši da je sada prerano da o tome izrazi konačno mišljenje.

 

AP upozorava da bi zajedničko suđenje značajno oduljilo Karadžićevo suđenje koje je započelo još 2009. godine. Proći će mjeseci prije nego što počne Mladićevo suđenje. “Bilo nam je vrlo važno da spojimo suđenja i to nam nije uspjelo. Sada ćemo vidjeti kako ćemo rješiti taj problem”, rekao je Brammertz za AP.

 

Na pitanje novinara BBC-ja koliko bi vremena moglo proći prije nego što započne Mladićevo suđenje, Brammertz je rekao da je teško odgovoriti na takvo pitanje, objašnjavajući da će, nakon što mu se uruči optužnica, Mladiću dati nekoliko mjeseci da je prouči i pripremi obranu, “ali nije u poziciji reći hoće li to trajati šest ili dvanaest mjeseci, to zaista ovisi o njegovoj obrani”.

Komentari

komentara