Burno u Hrvatskoj: HDZ pod istragom Uskoka, prijeti mu kazna od osam milijuna kuna

 

Ilegalnim financiranjem, što iz sredstava izvučenih iz javnih poduzeća i ministarstava kroz marketinšku tvrtku Fimi media, što iz donacija koje su u zamjenu za unosne poslove s državom davale privatne tvrtke i njihovi direktori, u razdoblju od početka 2003. pa do ostavke Ive Sanadera u srpnju 2009. godine HDZ je pribavio najmanje 30 milijuna kuna ilegalne imovinske dobiti, piše Vjesnik.hr.


 

 

Zaključak je to istrage u slučaju Fimi medije zbog koje je na udar Uskoka došao i HDZ kao pravna osoba te mu prijeti do osam milijuna kuna kazne dokažu li se sumnje o stranačkom crnom fondu.

 

Istraga je u srijedu kulminirala proširenjem inkriminacija i na bivšega glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, bivšega glasnogovornika HDZ-a Ratka Mačeka, ali i samu stranku kao pravnu osobu. Riječ je, po svemu sudeći, o novom predmetu koji se nadovezuje na prijašnji slučaj Fimi medije, no u njemu nije osumnjičen Mladen Barišić te je jasno kako je Uskok u ovoj istražnoj fazi predmet Fimi media podijelio na dva zasebna predmeta, koji se po nizu elemenata međusobno isprepliću.

 

Jadranka Kosor: Ovo je pretposljednja stanica križnog puta koji prolazimo od 1. srpnja 2009. godine

 

Dok se u jednom predmetu govori isključivo o pribavljanju imovinske koristi osumnjičenicima, u drugom se, osim o osumnjičenicima, govori i i pribavljanju koristi HDZ-u.

 

“Ovo je iznimno težak trenutak u povijesti naše stranke. Pretposljednja stanica križnog puta koji prolazimo od 1. srpnja 2009. godine, od trenutka kad sam preuzela HDZ, kad je Sanader otišao s tog mjesta. Od tog trenutka počinje žestoka borba, ali ovaj nalog ni za milimetar neće limitirati našu borbu protiv korupcije. Mi smo jedina stranka koja je počela tu borbu protv korupcije i nećemo posustati u tome. Svi članovi stranke i predsjedništva stranke su spremni dati iskaze ako bude trebalo o tome kako se stranka financirala”, rekla je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor jutros na izvanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu stranke u Zagrebu koja je sazvana zbog potvrde proširenja, odnosno provođenja istrage protiv HDZ-a kao pravne osobe.

 

Uskok sada sumnjiči Sanadera da je 2003. formirao zločinačku grupu kojoj su pripadali Nevenka Jurak, Branka Pavošević, Ratko Maček i Ivan Jarnjak, a sve radi toga da bi sebi i HDZ-u pribavljali ilegalnu imovinsku korist. Zanimljivo je da je, prema Uskoku, Sanader varao i ostale članove navodne grupe rekavši im da mu novac treba za stranačke potrebe, no, po svemu sudeći, veliki je dio zadržavao za sebe.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara