Carla del Ponte na optuženičkoj klupi?

Bivša Haaška tužiteljica Carla del Ponte mogla bi se naći na listi optuženih za uništavanje osobnih predmeta pronađenih uz tijela žrtava iz masovnih grobnica. Tužbu razmatraju udruge preživjelih iz Srebrenice.


Krajem 2005. i početkom 2006. godine u Haaškom tribunalu je uništeno oko 1.000 osobnih predmeta žrtava genocida od kojih su mnogi korišteni kao dokazni materijali u sudskim procesima. Većina tih predmeta bila je iz masovnih grobnica, a Haaško tužiteljstvo je nekoliko godina kasnije priopćilo da su “uništeni jer su bili u fazi raspada i rizični po zdravlje”.

Bio je to šok za preživjele žrtve genocida jer su, kako ističu predstavnice srebreničkih udruga, “uništene uspomene na ubijene”. Nije ih umirilo pojašnjenje da su podaci i fotografije o uništenim predmetima pohranjeni u sudskom arhivu, jer lični predmeti žrtava za preživjele imaju nemjerljivu emotivnu vrijednost.

 

Predmeti uništeni bez suglasnosti obitelji žrtava

“Zadnje uspomene na našu djecu i muževe uništene su u vrijeme mandata tužiteljice Carle del Ponte koja je i potpisala odluku o uništavanju predmeta. Mi ćemo ustrajati u zahtjevu da se odgovorni procesuiraju, jer su morali tražiti suglasnost obitelji ili naše države BiH”, kaže predsjednica udruge “Majke Srebrenice” Hajra Ćatić.

Srebreničke udruge su prikupile 4.000 potpisa preživjelih žrtava koje su zatražile angažiranje odvjetničkog tima. Tuzlanski odvjetnik Damir Alić član je tima koji će besplatno zastupati žrtve u ovom slučaju. Za Deutsche Welle kaže kako je “vrlo izvjesno da će se na listi optuženih naći bivša haaška tužiteljica Carla del Ponte i najuži krug ljudi koji su odlučivali o uništavanju dokaza”.

Damir Alić: “Uništavanje dokaza naredila Carla del Ponte”

“Osnovana sumnja da je gospođa Carla del Ponte naredila uništavanje tih zapisa je potvrđena iz više izvora i mi ovom problemu pristupamo sistematski. Radimo pripremne radnje za podnošenje prijave ili tužbe koju ćemo podnijeti kad prikupimo dovoljno dokaza”, kaže Alić.

Odvjetnički tim, kojem su se pridružili i britanski odvjetnici Hugh Mercer i Jessica Wells, računao je na podršku institucija u BiH, ističe Alić. “Imamo verbalnu, ali ne i konkretnu podršku. Nadležni iz Ministarstva vanjskih poslova BiH otkazali su današnji (11.8.) sastanak. Podržavaju nas mnogi pojedinci, među kojima i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, i nadamo se da će ta podrška biti i veća”, rekao je Alić.

Odvjetnički tim namjerava pomoći srebreničkim majkama u traženju odgovora na pitanja ko je i zašto uništio uspomene na njihove najmilije i zašto se o tome godinama šutjelo. Članovi tima vjeruju da će odgovori na ova pitanja uskoro biti poznati.

Deutsche Welle

Komentari

komentara