Carla Del Ponte uvjerena da je Ratko Mladić u Srbiji

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla Del Ponte smatra da se nekadašnji zapovjednik Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, nalazi u Srbiji, ali da Vlada ima problem pravovremeno ga locirati i uhititi.


“Poslije uhićenja (nekadašnjeg predsjednika RS Radovana) Karadžića, mislim da Vlada Srbije ima stvarnu političku volju uhiti Mladića, ali je sada problem locirati ga u pravo vrijeme da bi mogla da izvrši uhićenje. Mladić se nalazi u Srbiji, budući da samo tu može uživati zaštitu koju još ima zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima i pristalicama”, rekla je Del Ponte za novosadski “Dnevnik”.

Govoreći o istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, ona je naglasila da bi najbolja solucija bila provođenje međunarodne istrage Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“I sasvim se slažem sa zajedničkom izjavom srpskog šefa diplomacije Vuka Jeremića i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je podržao prijedlog Beograda Vijeću sigurnosti da se pod mandatom UN pokrene istraga o navodima iz izvješća Dicka Martyja”, rekla je Del Pontea.

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala nedavno je privukla pažnju javnosti svojim izjavama u švicarskom listu “Nove ciriške novine”, tvrdeći da bi mogla voditi istragu o trgovini organima na Kosovu tijekom 1998. i 1999. godine koju bi provelo neovisno tijelo.

Ona se složila i s ocjenama specijalnog izvjestitelja Vijeća Evrope Dicka Martyja, koji je izrazio strahovanje da EULEX nije u stanju zaštititi svjedoke tog zločina, za koji se sumnjiči Oslobodilačka vojska Kosova i njen tadašnji vođa, a danas kosovski premijer Hashim Tachi.

Ona je pri tome još ukazala i na to da EULEX ne može voditi istragu van granica Kosova – u Albaniji i drugdje gdje trag bude vodio.

Za Del Ponte, koja je bila osam godina glavna haška tužiteljica, do 2007. godine, ovaj predmet bi bio “pravi izazov”, budući da, kako je rekla, poznaje cijeli slučaj, ima dobre veze i mogla bi brzo provesti istragu.

 

Komentari

komentara