Češka bi mogla zakomplicirati hrvatski put u Europsku uniju

Češka bi mogla zakomplicirati hrvatski put u Europsku unijuHrvatski put u Europsku uniju mogla bi uskoro zakomplicirati Češka.


 

Iako ta zemlja podupire priključenje Hrvatskoj EU, štetu bismo mogli pretrpjeti zbog unutarnjih razračunavanja u Češkoj. Prema pisanju čeških novina, premijer Petr Nečas najavio je kako će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora i češko izuzeće iz Povelje o temeljnim pravima (koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora) biti češkom parlamentu predloženi za glasanje kao jedan dokument.

 

Češki euroskeptični predsjednik Vaclav Klaus još 2009. godine iznudio je to izuzeće u strahu da će potomci sudetskih Nijemaca tražiti povrat svoje imovine. Klaus je, podsjetimo, cijelu Europu držao u šaci, prijeteći da njegova zemlja neće ratificirati Lisabonski ugovor čime bi i taj temeljni sporazum doživio sudbinu nesuđenog Europskog ustava. Izuzeće je dobio, a još se tada planiralo da će ono biti u češkom parlamentu ratificirano zajedno s hrvatskim pristupnim ugovorom.

 

Međutim, izuzeću se protivi češka oporbena ljevica koja ima većinu u gornjem domu parlamenta, smatrajući da će ono prouzročiti manja socijalna i radna prava čeških građana. Lubomir Zaoralek, socijaldemokratski ministar vanjskih poslova u sjeni, ustvrdio je da je Klaus još prije dvije godine progurao svoj zahtjev na neprihvatljiv način te da niti onda nije imao njihovu potporu.

 

Komentari

komentara