Cijeli svijet dolazi u Rim na beatifikaciju Ivana Pavla II.

Više od pedeset svjetskih državnika, šefova vlada i država, te brojni monarsi iz cijele Europe nazočit će u nedjelju beatifikaciji Ivana Pavla II u Rimu. Hrvatsku će predstavljati premijerka Jadranka Kosor, a kardinal Josip Bozanić već je u Rimu.

 


Najbrojnije će izaslanstvo biti iz Poljske, koje će predvoditi predsjednik Bronislaw Komorowski, a uz njega će biti i bivši predsjednik Lech Walesa, dobitnik Nobelove nagrade za mir. Očekuje se i dolazak francuskog premijera Francoisa Fillona, meksičkog predsjednika Felipea Calderona, španjolskog prijestolonasljednika princa Felipea, belgijskog kralja Alberta II. U Rim će doputovati i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a najavljen je i dolazak brojnih afričkih predsjednika. Potpuni popis visokih gostiju još nije objavljen, a poduzete su i sve mjere osiguranja kako bi visoki gosti bili posve sigurni.

U okviru strogih mjera sigurnosti zrakoplovi u nedjelju neće smjeti nadlijetati grad, a policija će iz helikoptera snimati sva važnija mjesta

Tako zrakoplovi u nedjelju neće smjeti nadlijetati grad, a policija će iz helikoptera snimati sva važnija mjesta. Organizatori slikovito naglašavaju da će se nastojati postići ravnoteža između »sigurnosti i slobode«, ali će strogo kontrolirati sve koji će nastojati doći do Trga svetog Petra.

Očekuje se dolazak oko dva milijuna ljudi. Rimski hoteli, usprkos činjenici što su astronomski podigli cijene, su prepuni, a tako i svi ostali smještajni kapaciteti, pa i oni u brojnim rimskim crkvama gdje je to moguće organizirati. Ipak, organizatori uvjeravaju da će moći sve smjestiti.

Na Trgu svetog Petra, gdje svečanost beatifikacije karizmatskog poljskog Pape počinje u 10 sati, može doći nekoliko stotina tisuća ljudi, a ostali će događaj moći promatrati na velikim videoplatnima koja su postavljena u blizini vatikanskog trga.

 

 

Za dolazak vjernika iz cijeloga svijeta pripremili su se i rimski trgovci, pa su Rim i Vatikan prepuni prodavača suvenira s likovima Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Širile su se glasine da će se naplaćivati i ulaznice za dolazak na vatikanski trg, no to je više puta demantirano.

Iz Hrvatske su ovih dana krenuli i mnogi naši vjernici koji će sljedeće dane provesti u Rimu. Očekuje se dolazak nekoliko tisuća ljudi iz raznih hrvatskih gradova. Najviše vjernika ipak će doći iz Poljske, a računa se da će ih biti više od 50.000.

Ekonomska kriza, ali i događaji u Japanu i na sjeveru Afrike, ipak su imali učinka na dolazak, pa će se tek uoči same beatifikacije vidjeti koliko je stranih gostiju odlučilo doći u Rim.

Svečanost beatifikacije trajat će tri dana, a počinje u subotu, molitvenim okupljanjem. Glavni događaj je u nedjelju, a misa zahvalnica, koju će služiti vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, bit će u ponedjeljak ujutro.

Gradonačelnik Rima zamolio je stanovnike glavnoga grada da tih dana izbjegavaju vožnju automobilom kako bi bile što manje gužve na rimskim ulicama. S druge strane, gradske službe naglašavaju da će, usprkos pojačanim sigurnosnim mjerama, učiniti sve da život u gradu bude normalan.

 

Vjesnik

Komentari

komentara