Čović: Inzko bi trebao povući svoju odluku i dati šansu zakonima i Ustavu BiH

Čović: Inzko bi trebao povući svoju odluku i dati šansu zakonima i Ustavu BiH Politička akademija HDZ BiH u suradnji sa Zakladom hrvatskog državnog zavjeta i Zakladom Hanns Seidel održala je predavanje danas u Domu HDZ BiH u Mostaru. Na početku predavanja brojnim nazočnim sudionicima obratili


 

obratili su se Lidija Bradara, politički ravnatelj PA HDZ BiH, Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Ulrich Kleppmann iz “Hanns Seidel Stiftung” te Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora HNS BiH. Dragan Čović održao je predavanje “Politička situacija u BiH s osvrtom na položaj hrvatskog naroda u BiH”.  Čović je u svom obraćanju, pored ostalog, istaknuo kako HDZ BiH uvažava cjelovitost Bosne i Hercegovine, iskazuje opredjeljenje za izgradnju samoodržive, samoupravljive, decentralizirane i demokratske Bosne i Hercegovine, domovine  jednakopravnih, suverenih i konstitutivnih naroda i svih njezinih građana. Također, istaknuo je opredijeljenost za europske i euroatlantske integracije, regionalnu suradnju i ukupan razvitak dobrosusjedskih odnosa sa svim državama u regiji. Čović se osvrnuo i na grubo kršenje Ustavnih odredbi o zastupljenosti  konstitutivnih naroda i negiranja izborne volje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

 

“Grubim kršenjem Ustavnih odredbi o zastupljenosti  konstitutivnih naroda i negiranja izborne volje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, kao i nezakonito i neustavno formiranje vlasti u Federaciji BiH, Bosna i Hercegovina je dovedena u najveću krizu od njenog nastanka čije razmjere ugrožavaju temelje  BiH i njen opstanak kao države. Posebno  opasnim i neprihvatljivim smatramo suspendiranje Odluka i derogiranje ustavnih i zakonitih tijela Bosne i Hercegovine  čime je doveden u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih općih izbora kao temelja demokracije. Zalažemo se za Bosnu i Hercegovinu kao državnu zajednicu  triju potpuno ravnopravnih, suverenih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka, a što je jedino moguće novim  ustavnim i administrativno-teritorijalnim preustrojem Bosne i Hercegovine. Smatramo  nužnim izmjene Izbornog zakona kojim će se osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda  u tijelima vlasti.” kazao je Čović.

Pristupanje Bosne i Hercegovine europskim i euroatlantskim  integracijama su prioriteti politike  HDZ BiH , jer su jamstvo dugoročne političke stabilnosti Bosne i Hercegovine te  gospodarskog i socijalnog napretka. Čović je pozvao sve političke subjekte i institucije međunarodne zajednice u BiH  na zajedničko djelovanje u izgradnji sigurne, stabilne, samoodržive, prosperitetne i europske BiH na načelima pune ustavne i institucionalne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH i ravnopravnosti građana u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i jednakosti pred zakonom.

U ime zaklade “Hanns Seidel Stiftung” nazočnima se obratio gosp. Ulrich Kleppmann koji je održao predavanje pod nazivom:  “Tko ima moć u Europi? – uvodni dio u institucije EU”.


Pogled.ba

Komentari

komentara