Čović: Teritorijalno preurediti BiH, ali bez diranja u RS

Čović: Teritorijalno preurediti BiH, ali bez diranja u RS Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović rekao je da će u narednom četvorogodišnjem mandatu na čelu te stranke tražiti teritorijalno preuređenje BiH i naglasio da time neće biti ugrožena Republika Srpska, jer o njenoj poziciji neće odlučivati ni Mostar ni Sarajevo.


 

 

“O poziciji RS neće odlučivati nitko ni u Mostaru ni u Sarajevu, i dok god postoji jasan stav srpskog naroda i srpskih političkih predstavnika, nitko ne može ugroziti RS i to je ta mjera, bez obzira na to što tko misli”, rekao je Čović za “Nezavisne novine”.

 

On je naglasio da je ovako organizirana dvoentitetska BiH neprihvatljiva i neodrživa za Hrvate.
“Naravno da moramo promijeniti model organiziranja države kada u Predsjedništvu Hrvati nemaju ni jednog člana, a Bošnjaci imaju dva. Ali nema razloga da bilo koji srpski predstavnik bilo koje stranke radi naših zahtjeva bude zabrinut”, rekao je Čović i ponovio da nema nijednog razloga da SDS, SNSD ili bilo koja druga stranka ima bilo kakvih sumnji kada je u pitanju pozicija RS.

 

Govoreći o rješenju pitanja referenduma u RS, Čović kaže da je posjetom visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Cathrine Ashton nađeno rješenje po mjeri svih u BiH. “Sama činjenica da se dogovorilo da se pristupi analizi i potpunoj reformi pravosuđa u BiH mislim da je dovoljna pobjeda da BiH i svi njeni elementi idu naprijed. Ja sam sve to vrijeme bio uz Dodika, ali na način da to ne shvatite pogrešno. Ne možemo ignorirati volju naroda u BiH i njihovih institucija”, konstatirao je Čović.

 

Govoreći o aktualnoj situaciji u FBiH, Čović je ponovio da je federalna vlada apsolutno neustavna i nelegitimna, napravljena izvan svih ustavnih i zakonskih okvira, te da se mora vratiti na početak, a vlast u srednjoj Bosni mora biti konstituirana u skladu s voljom hrvatskog naroda.

 

On je rekao da će od visokog predstavnika tražiti da povuče suspenziju odluke SIP-a, ali i sve odluke koje se tiču srednje Bosne. “Time bi se dala šansa da se na ustavni način riješe ti problemi. Ako ne, mi ćemo imati jednu duboku krizu u kojoj Hrvati neće više apsolutno priznati vlast ni na jednoj razini. To će izazvati ozbiljne posljedice u pola BiH”, upozorio je Čović za Nezavisne novine.

Komentari

komentara