Cyber napad ravan je objavi rata, zaslužuje vojni odgovor

Cyber napad ravan je objavi rata, zaslužuje vojni odgovorPentagon je u svojoj prvoj ‘cyber strategiji’ zaključio kako bi cyber napad ili računalna sabotaža iz neke druge zemlje bili ravni objavi rata.


 

Na to bi mogli odgovoriti konvencionalnim naoružanjem, raketama i bombama, objavio je Wall Street Journal.

 

Neklasificirani dijelovi ovog dokumenta trebali bi biti objavljeni ovog mjeseca. Dokument bi trebao predstavljati pokušaj da se uhvate u korak sa svjetskim promjenama, gdje hakeri mogu predstavljati značajnu prijetnju američkim nuklearnim reaktorima, sustavu podzemnih željeznica ili naftovodima, baš poput stranih vojnih sila. Dijelom bi dokument trebao predstavljati i direktno upozorenje mogućim napadačima.

 

Proteklih godina, američki obrambeni sustavi bili su meta napada. Lockheed Martin, koji surađuje s vojskom, priznao je da su proteklog vikenda pokušali probiti njihov sustav.

 

Dokument bi trebao i potaknuti raspravu oko neodgovorenih pitanja, poput, može li SAD ikada biti siguran u podrijetlo napada te kada je napad dovoljno ozbiljan da bi se mogao smatrati objavom rata.

Prema jednoj ideji, piše WSJ, napad koji bi ostavio  mrtve, štetu ili razaranje poput vojnog napada, bio bi kandidat za odmazdu vojnom silom.

 

Dokument ima 30 stanica u tajnoj verziji i 12 objavljenih, a u njemu se zaključuje da se ratno pravo može primijeniti i na cyber prostor. Prema dokumentu, SAD bi trebale doktrinu sinkronizirati sa saveznicima: NATO je lani odlučio da će se, u slučaju cyber napada na jednog saveznika, sastati kako bi se dogovorili o odgovoru. No, do takvog sastanka još nije došlo.

Komentari

komentara