Diplomatski rat Hrvatske i Srbije: Tadić odbio Josipovićev poziv u Dubrovnik

 

Predsjednik Srbije, Boris Tadić danas je trebao doći u Dubrovnik i slušati Beogradsku filharmoniju, ali je do promjena u njegovom rasporedu došlo zbog izjava hrvatske premijerke Jadranke Kosor, saznaje beogradski “Blic”. Tadić je navodno zbog tih izjava i jačanja odnosa na relaciji Zagreb-Priština odbio poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.


 

 

“Tadić je u razgovoru s Josipovićem rekao da ne može doći u Hrvatsku nakon svega što je izjavila Jadranka Kosor. Kazao mu je da se ne može dopustiti veličanje ratnih zločinaca, bez obzira na cilj, i da njene izjave u Prištini ne mogu doprinijeti dobrim odnosima Zagreba i Beograda”, navodi neimenovani izvor Blica.

 

Dodao je kako je Tadić u tom razgovoru podsjetio da sa srpske strane nije učinjeno ništa što bi poljuljalo dobre odnose sa Zagrebom. “Trudili smo se biti fer, a to nam nije vraćeno istom mjerom”, navodno je kazao predsjednik Srbije kolegi iz Hrvatske u telefonskom razgovoru.

 

Hrvatska izvor problema vidi u ponašanju srpskih dužnosnika

 

Međutim, takvog dojma nisu bili u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, pa su lopticu brzo prebacili na srpsku stranu terena. Naime, državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo izrazio je nezadavoljstvo veleposlaniku Srbije Stanimiru Vukičeviću zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića.

 

Veleposlanika je podsjetio da je Hrvatska priznala Republiku Kosovo ka neovisnu državu, pa s njom, kao i sa svima ostalima, ima pravo uspostavljati prijateljske odnose na načelima suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Pritom je naglasio kako se Hrvatska zauzima za zaštitu ljudskih i manjinskih prava u Republici Kosovo, te za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine.

 

Kud EU i NATO, tu i mi

 

Zatim je ponovno potvrdio da se vanjska politika Hrvatske svodi isključivo na usuglašavanje mišljenja s EU. “Hrvatska politika širenja dijaloga i međusobnog uvažavanja u suglasnosti je s politikom naših partnera u Europi i saveznika u NATO-u i od toga nećemo odustati. Ostvarivanje euro-atlantske perspektive na ovom prostor najbolja je garancija ad se više nikada neće ponoviti agresija i razaranje koje je provodio Slobodan Milošević”, stoji u priopćenju koje kombinira euroatlantizam i “duhove mračne prošlosti”.

 

Kosor: Tadić ne vidi sebe

 

Premijerka Jadranka Kosor kazala je kako je već puno puta dala podršku europskom putu Srbije te da Hrvatska vlada neće prihvatiti nikakva miješanja u unutarnju politiku Hrvatske. “Imamo pravo raditi na projektima za koje mislimo da su važni i činjenica je da kada se govori o Kosovu, da ga je Hrvatska priznala i ako imamo svoj gospodarski interes dodatno ojačati gospodarsku suradnju s Kosovom, onda ćemo to i učiniti”, kazala je Kosor.

 

Dodala je i da je zanimljivo kako srpski predsjednik Tadić govori o njezinom nedemokratskom ponašanju, a i sam je prošle godine tražio da Hrvatska zabrani Dan pobjede. Kosor je navela i kako je Tadić ove godine govorio o oružanom sukobu na prostoru Hrvatske, iako se “ovdje nije radilo o oružanom sukobu, već je Hrvatska bila žrtva Miloševićeve velikosrpske agresije, a tenkovi iz Beograda su krenuli razarati Vukovar”.

 

“Tadić istovremeno ne vidi ništa loše u tome da njegov ministar polaže cvijeće na grob krvoloka Slobodana Miloševića, odgovornog za Srebrenicu i Ovčaru”, kazala je Kosor dodajući kako Hrvatska Srbiju doživljava kao prijateljsku susjednu državu, da ćemo i dalje graditi mostove, ali voditi svoju unutarnju i vanjsku politiku. (Index.hr)

 

hspf.info

 

 

Komentari

komentara