Dodik: Ako NATO želi onda je moguće da dođe do nasilja i rata u BiH

Dodik: Ako NATO želi onda je moguće da dođe do nasilja i rata u BiH Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za “Glas Amerike” u Washingtonu da je suštinski razlog što nije formirana vlast na razini države postojanje više koncepta u BiH.


 

 

 

On je istaknuo da se zalaže za dejtonski koncept, koji predviđa balans, rotaciju i ravnopravnu zastupljenost naroda.

On je napomenuo da je godinu dana bilo pokušaja za formiranje vlasti na razini BiH, za što je Srpska bila spremna odmah nakon izbora, kao i sada, te ocijenio  da bi bilo najbolje vratiti se izvornom Dejtonu jer bi na taj način već sada bile formirane zajedničke institucije.

“Nismo nešto posebno tužni zbog svega što se događa, jer je vidljivo da sve što je Europa, pa i međunarodna zajednica pokušavala da podrži  u BiH predstavlja imaginaciju koja ne donosi rješenje. Najbolje se vratiti izvornom Dejtonu”, rekao je Dodik za ”Glas Amerike” tijekom posjete Sjedinjenim Državama.

On je ponovio da je za BiH najbolje rješenje  da se vrati na dejtonski izvorni balans.

“Onda bismo znali da Hrvati mogu da predlože svoje predstavnike, mi Srbi svoje, a Bošnjaci svoje. I ne bi bilo eksperimenata. Ovako smo svi u fazi nekog eksperimenta koji možda zvuči primamljivo nekima u Europi, ali on je neostvarljiv u BiH gdje postoje realni odnosi između tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, formiranje vlasti je bilo lako završavano u svim prethodnim slučajevima, dok se nije pojavila politika koja podrazumijeva želju da jedna politička partija bude predstavnička i za više od jednog naroda, bez obzira što za nju glasa isključivo, recimo, bošnjački narod. Tu je, podsjetio je on, došlo do problema u FBiH između političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata i krize koja je dovela do toga da je visoki predstavnik bukvalno formirao Vladu FBiH.

On je naglasio da je Izvještaju o napretku Europske komisije za BiH, koji je negativan, jedino Srpska pohvaljena da je razvila dovoljno kapaciteta da bi se mogla kretati uspješno ka EU, naspram Federacije koja ne pokazuje sposobnost da to osigura.

Na pitanje novinara da prokomentira to što je Srpska potrošila 13 milijuna dolara na lobiranje u posljednje četiri godine u SAD, Dodik je rekao da je značajno popravljena pozicija RS i da ima više razumijevanja za nju, u što se uvjerio ovih dana boraveći u Kongresu, Senatu, State Departmentu i Komitetu za nacionalnu sigurnost.

“Ima više razumijevanja za to što radimo. Odluka o lobiranju zasniva se na važnim odlukama vlasti. Novac je transparentan. Sredstva se izdvajaju u proračunu. To što misle u FBiH za nas nije važno, mi ne trošimo njihov novac, za razliku od njih. Stalno  su nam dužni ogromne svote novca”, rekao je Dodik.

Komentari

komentara