Dodik: Ako žele održati BiH, Bošnjaci Hrvatima moraju dati entitet

 Dodik: Ako žele održati BiH, Bošnjaci Hrvatima moraju dati entitet Predsjednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da je vrijeme da BiH bude državna zajednica tri naroda i tri entiteta, ocijenivši da je hrvatski entitet realnost i da Bošnjaci moraju shvatiti da stabilnost BiH zavisi o njihovom odnosu prema tom entitetu.


 

Ako žele održati BiH, taj entitet bi trebao biti njihov politički program, istaknuo je Dodik. Navodeći da bi hrvatsku teritorijalnu jedinicu trebalo činiti ono što je bila Herceg-Bosna i obuhvatiti Posavinu i središnju BiH, Dodik je ponovio da je teritorijalni kapacitet RS nedodirljiv i da nema ni jednog političara koji bi prihvatio bilo kakve razgovore o teritorijalnom preustroju RS.

 

Dodik je rekao da su Hrvati devastirani kao politička zajednica raznim intrigama koje se poturaju od dijela međunarodne zajednice i Bošnjaka.

 

– Bošnjaci su se očigledno okupili kako bi marginalizirali Hrvate. Bez jednake pozicije Hrvata kao političkog naroda, ne može se održati priča o multietničkoj zajednici. Sporna je želja za apsolutnom dominacijom Bošnjaka nad Hrvatima i Srbima, rekao je predsjednik Vlade RS za Večernji list.

 

Dodik je odbacio tvrdnje da ima neki tajni plan s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, istaknuvši da su to bolesne konstrukcije medija ili institucija koje, kako je naveo, najviše ruše vjeru u moguću BiH.

 

– Lagumcija je obični spekulant koji je sve to prenio na nekoliko medija koje kontrolira. Kada smo razgovarali s Hillary Clinton, svi su nakon kratkih pozdrava odlazili. Samo se Lagumdžija zadržavao okolo kako bi mogao prosluškivati što sam rekao, naglasio je Dodik.

 

On je napomenuo da je državnoj tajnici SAD prenio da ne vodi politiku secesije “kako to u Sarajevu lažu”, ali da smatra da je za BiH najbolje da se mirno raziđe.
Sudovi godinama sotonizuju Hrvate i Srbe

 

– Ali Lagumdžija je prenio javnosti moj dio samo o secesiji, ali ne i drugi dio o mirnom razlazu. I nisu samo mediji u službi sarajevske politike, nego i sudovi koji godinama sotonizuju Hrvate i Srbe, rekao je Dodik i ponovio da će tražiti redefiniranje uloge Suda i Tužiteljstva BiH, jer je to mjesto za političku prekompoziciju BiH.

 

Podsjetivši da nikada ne treba zaboraviti poruke poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića da je BiH zemlja Bošnjaka i da svi koji to ne žele prihvatiti mogu ići, Dodik je rekao da nema nikakve razlike između Cerića, lidera SDA Sulejmana Tihića i Lagumdžije, osim što je predsjednik SDP-a BiH, kako kaže, malo perfidniji.

Srna

Komentari

komentara