Dodik: RS ima sve elemente države, samo joj nedostaje međunarodno priznanje

Dodik: RS ima sve elemente države, samo joj nedostaje međunarodno priznanje Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ocijenio kako Republika Srpska ima sve bitne sastojke zbog koje bi ju se trebalo smatrati državom – nedostaje joj samo međunarodno priznanje.


 

 

Kako prenosi Depo Portal, Dodik je rekao kako posljednji događaji u BiH pokazuju kako zemlja postaje sve podjeljenija, ne samo teritorijalno, već kulturno i po načinu života. Istaknuo je kako neće dopustiti prijenos dodatnih nadležnosti iz ruku Republike Srpske jer bi to stavilo taj entitet u nepovoljan položaj.

Dodao je kako vjeruje da se politički život u BiH treba razvijati po načelu jednakosti svih etničkih zajednica, ali i optužio bosanske muslimane da žele preuzeti kontrolu nad državom, a ne podijeliti ju s drugim narodima.

“To bi moglo dovesti do toga da BiH odabere drugačiji put u nadolazećim godinama i desetljećima. Što se Republike Srpske tiče, ona će nastaviti jačati svoje državotvorne kapacitete”, istaknuo je Dodik.

Ponovno je optužio visokog predstavnika Valentina Inzka da zloupotrebljava svoje ovlasti nametanjem zakona.

“To je dovelo do nedostatka povjerenja u visokog predstavnika. Podržavaju ga samo muslimanski politički lideri dok su Hrvati i Srbi za to da se njegov mandat okonča u najkraćem mogućem roku”, rekao je Dodik te odbacio ideju da se međunarodna zajednica pojavi kao medijator u uspostavi vlade.

“Smatram da je BiH podijeljena zemlja u kojoj ima više prostora za autonomiju nego za BiH. Ne možemo prihvatiti niti jednu drugu BiH osim takve”, na kraju je rekao Dodik.

Komentari

komentara