Dodik: Treba u F BiH omogućiti formiranje dvije izborne jedinice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ideja formiranja federalne jedinice u BiH u kojoj bi se organizirati Hrvati ne smije biti zaustavljena, bez obzira što su protiv nje značajne zemlje svijeta.


 

 

Dodik je rekao da ukoliko se BiH želi održati  kao bilo kakva zajednica u budućnosti, predstavnike Hrvata moraju birati Hrvati i u tom pogledu treba izmijeniti Izborni zakon i omogućiti u FBiH formiranje dvije izborne jedinice, od kojih bi jedna bila dominantno hrvatska, a druga dominantno bošnjačka.

“Na taj način bi se osigurao mehanizam da Hrvati biraju svog člana Predsjedništva, Srbi svog i Bošnjaci svog. Podržavam izmjenu Izbornog zakona i mislim da će to biti test na kome će se vidjeti ravnopravnost naroda”, rekao je Dodik u intervjuu za magazin “Ekstra”. Kada je riječ o strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH, Dodik je istakao da treba dati šansu dogovoru, a ako se to ne postigne RS ima mehanizme koje neće oklijevati upotrijebiti.

Dodik je rekao da isključuje bilo kakvu mogućnost sukoba na ovim prostorima, jer to ne bi dozvolile svjetske vojne sile, kao i da ni u jednom narodu nema kapaciteta za sukob. “Vjerujem da je to samo prijetnja koja dolazi najčešće s bošnjačke strane. To je više politički argument da su oni koji ne poslušaju Bošnjake i njihove političke ideologije krivi za eventualni sukob”, rekao je Dodik.

Na pitanje koji je cilj politike bošnjačkih stranaka, predsjednik RS je rekao da je to stvaranje društva na principu majorizacije i preglasavanja, te osiguranje upravljanja BiH dominantno većinskim bošnjačkim odlučivanjem.

“Sva savezništva bošnjačkih političkih stranaka, bez obzira kojeg predznaka, s hrvatskim strankama u FBiH bila su lažna i bilo je pitanje kada će se definitivno obračunati s hrvatskim političkim bićem u BiH i nametnuti bošnjačka ideologija koju prezentiraju današnji i bivši lideri bošnjačkih stranaka i reis Mustafa Cerić kao vjerski vođa”, rekao je Dodik.

On je rekao da je međunarodna zajednica u mnogim slučajevima pogriješila, što se i danas događa s visokim predstavnikom koji je, dopuštajući da se formira Vlada Federacije BiH, podržao da se formira vlada koja nema parlamentarnu većinu, kao nigdje u svijetu.
Govoreći o ulozi reisa Mustafe Cerića, Dodik je rekao da je on zlorabio islam u političke svrhe, šaljući u ime muslimana poruke Srbima i Hrvatima da je BiH zemlja Bošnjaka i da se oni, ako to neće da prihvate, moraju iseliti.

“Nemam problema sa islamom i muslimanima, ali imam s političkom ulogom reisa Cerića i njegovih sljedbenika, jer žele da instaliraju politički islam koji bi trebalo dominira u BiH. U takvoj zemlji ne bih želio živjeti”, naglasio je predsjednik RS.(Srna)

 

hspf.info

Komentari

komentara