Dogovor na pomolu: Čović na čelu Vijeća ministara BiH, Lagumdžiji resor vanjskih poslova?!

 

Šest vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini postigle su dogovor o budućem personalom sastavu državne vlade, tvrdi u najnovijem broju sarajevski tjednik Slobodna Bosna, navodeći da bi predsjednik HDZ BiH Dragan Čović trebao preuzeti poziciju predsjedatelja Vijeća ministara BiH, dok će lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija biti novi bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova.


 

 

Bit dogovora je u tome da će ministarske pozicije, ali i utjecajna zamjenička mjesta te ravnateljske pozicije u državnim agencijama biti raspodijeljene po nekoj vrsti nacionalnog ključa.

 

Hrvatski blok kojeg predstavljaju Čovićev HDZ BiH i HDZ 1990 Bože Ljubića dobit će uz poziciju predsjedatelja, i dva ministarska mjesta, pa bi novi ministar pravde trebala biti bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, a visoki dužnosnik HDZ 1990 Martin Raguž ministar izbjeglih i raseljenih osoba.

 

Srpskom bloku, u kojem su SNSD Milorada Dodika i SDS Mladena Bosića pripast će neka od ključnih ministarstava i stranke iz Republike Srpske (RS) dobit će nadzor nad trošenjem državnoga novca. Naime, za uzvrat za odustajanje od pozicije ministra vanjskih poslova koju su srpske stranke donedavno ultimativno tražile, Srbin bi ubuduće trebao biti na čelu Uprave za neizravno oporezivanje BiH, koja kontrolira deved desetina proračunskih prihoda države. Nadalje, predsjednik SDS-a Mladen Bosić trebao bi biti novi državni ministar financija, a Dodikovom SNSD-u pripast će pozicije ministra civilnih poslova i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

 

Naposljetku, dvije stranke sa sjedištem u Sarajevu, bošnjačka SDA i nominalno multietnički SDP BiH dobit će najviše ministarstava, čak četiri, ali najvažnija pozicija koju bi trebali preuzeti je ona ministra vanjskih poslova koja je rezervirana za Lagumdžiju. Blok sarajevskih ili bošnjačkih stranaka dobit će još ministarstva sigurnosti, prometa i komunikacija, i najvjerojatnije – obrane.

 

Bosna i Hercegovina više od godinu dana nakon izbora nema državnu vladu, što je posve zaustavilo provedbu reformi i napredak ove zemlje na putu prema Europskoj uniji i NATO-u.

 

Jedna od ključnih prepreka za formiranje nove vlade je otklonjena u četvrtak kada su hrvatske stranke s jedne, i SDA i SDP BiH s druge strane postigle dogovor o načelima formiranja vlasti u Županiji Središnja Bosna. Sličan dogovor trebao bi biti realiziran i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

 

Zapravo, jedina preostala prepreka mogao bi biti zahtjev dva HDZ-a da u paketu s izborom novog Vijeća ministara bude rekonstruirana i Vlada Federacije BiH koju ove stranke drže nelegalnom, jer je formirana bez predstavnika stranaka koje su dobile najveću podršku hrvatskih birača i na sumnjivo legalan način.

 

SDP BiH i SDA te njihovi saveznici iz tzv. Platforme, dvije manje stranke sa sjedištem u Hercegovini (HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak) ne pristaju na rekonstrukciju federalne vlade, a prema pisanju spomenutog sarajevskog tjednika, očekuju i od službenoga Zagreba neku vrstu pritiska na HDZ-ove u Hercegovini da odustanu od ovog zahtjeva.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara