Doris Pack za ukidanje županija u F BiH

 

Njemačka zastupnica u Europskome parlamentu i voditeljica izaslanstva za jugoistočnu Europu zauzela se za ukidanje županija u Federaciji BiH, čemu se protive većinske hrvatske stranke ističući da bi u tom slučaju Hrvati bili u još podređenijoj poziciji u tome entitetu u odnosu na Bošnjake.


 


Pack je u intervjuu za mostarski Dnevni list, objavljenome u četvrtak, ustvrdila da se “treba riješiti ove neprirodne strukture u Federaciji BiH”.

 

“Dati više vlasti općinama, riješiti se županija, izgraditi funkcionalnu vladu Federacije i Bosne i Hercegovine iznad svega. Struktura FBiH neodrživa je i sama od sebe predstavlja prepreku za dobro oblikovanje politike”, rekla je Pack za Dnevni list.

 

Po njezinu mišljenju, ukoliko bi se Federacija tako ustrojila “i Hrvati bi bili zadovoljni, jer bi imali neke općine kojima bi upravljali, a koje bi imale veće ovlasti nego danas”.

 

Dodala je da bi Federaciju BiH i Republiku Srpsku iznutra trebalo preustrojiti kroz regije te se usprotivila trećem entitetu.

 

“Treći entitet nije od pomoći, to nije rješenje, samo još više produbljuje podjele”, istaknula je u intervjuu za Dnevni list njemačka zastupnica u Europskom parlamentu.

 

“Razlog za politički zastoj u BiH? Vlast, novac i lažna interpretacija potreba i interesa ljudi u BiH!”, istaknula je govoreći o neformiranju Vijeća ministara BiH.

 

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak, koji je i visoki dužnosnik HDZ-a BiH, ocijenio je za medije u Mostaru da prijedlog Doris Pack ne donosi nikakvo rješenje.

 

“To je čisto politikantska izjava. Tako se zasigurno ne gradi država jednakopravnih naroda i građana”, rekao je Čolak. Pojasnio je da u višenacionalnim državama bilo gdje u Europi to nije moguće provesti. Po njegovim riječima, Hrvati su u podređenom položaju u BiH. Čolak očekuje da će se provedbom odluke suda za ljudska prava u Strasbourgu o pravima manjinskih naroda riješiti i položaj Hrvata, koje su bošnjačke političke stranke u Federaciji BiH po njegovim riječima isključile iz vlasti nakon posljednjih izbora, dok je pak tijekom rata prognan najveći broj Hrvata iz Republike Srpske.

 

I američki veleposlanik u BiH Patrick Moon nedavno se zauzeo za promjenu unutarnjeg ustrojstva u Federaciji BiH.

 

Washingtonskim sporazumom iz 1994. ustrojena je Federacija BiH koja se sastoji od deset županija.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara