Dužnička kriza u EU: Kamatne stope ponovno rastu

Kamatne stope na grčki, portugalski i irski dug, porasle su ponovo zbog sve većeg strahovanja investitora zbog prezaduženosti tih vlada.  Kamatne stope za grčke državne obveznice na deset godina dostigle su gotovo 15 %, što je rekord od kako je Europa usvojila zajedničku valutu 1999. godine.


Dok rastu strahovanja da će Grčka morati reprogramirati 154 milijarde međunarodnog zajma, koji je prihvatila prošle godine, investitori prilikom kupovine obveznica traže veće kamate kako bi pokrili dodatni rizik. Kamatne stope na dvogodišnje obveznice dostigle su 23 %.

Vlada u Ateni sprovela je znatna smanjenja troškova i priopćila je da će prodati ključne državne objekte u nastojanju da smanji deficit. Međutim, kamate na državne obveznice nastavile rasti, iako grčki državnici kažu da nemaju planove reprogramirati dug.

U međuvremenu, Portugal pregovara o uvjetima paketa financijske pomoći od europskih susjeda i postat će treća zemlja, nakon Grčke i Irske, koja je prihvatila međunarodnu pomoć. Kamatne stope na portugalske obveznice već su znatno porasle, na više od 9.5 % za desetogodišnje obveznice i više od 11,5 % za dvogodišnje zajmove.
Kamate i u Grčkoj i u Portugalu su najviše od kada su te zemlje prešle na euro. Kamatne stope na irske obveznice takođe su porasle na novu rekordnu razinu.

 

Komentari

komentara