Erdogan: Vjerujte mi, Sarajevo je danas pobjedilo isto kao i Istanbul

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana osvojila je na parlamentarnim izborima blizu 50 posto glasova, ali ne i dovoljno mjesta da bi pozvala na referendum o novom ustavu, pokazali su u nedjelju navečer preliminarni rezultati zasnovani na 99,7 posto prebrojanih glasova.


 

Prema ovim rezultatima, AKP je osvojila 49,9 posto glasova ili 325 zastupničkih mjesta, samo pet manje od 330, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma o planiranom novom ustavu i manje od 331 mjesta od ukupno 550 u skupštini koliko ima u ovom sazivu.

Erdoganova stranka je prvi put stupila na vlast 2002. godine, a Turska je otada postala ekonomska sila i utjecajna država na globalnom planu, prenosi agencija Reuters.

AKP će sada morati napraviti kompromise s drugim strankama kako bi se izborila za svoj plan da izmijeni ustav napisan prije 30 godina, tijekom razdoblja vojne vlasti.

“Narod nam je poslao poruku da načinimo novi ustav, putem konsenzusa i pregovora. O novom ustavu ćemo razgovarati s opozicijskim strankama”, rekao je u nedjelju navečer Erdogan u pobjedničkom govoru svojim pristalicama, s balkona sjedišta AKP-a u Ankari.

Osvajanje trećeg uzastopnog četverogodišnjeg mandata AKP-a kao samostalne vladajuće stranke analitičari ocjenjuju kao vrlo dobro i za ekonomiju i za razvoj demokracije u Turskoj.

“Tražit ćemo konsenzus i izvan parlamenta, u medijima, NVO-ima, sa akademicima i sa svima drugima koji imaju što za reći”, kazao je Erdogan nakon objave preliminarnih rezultata.

Erdogan je prokomentirao i sve češću ulogu Turske  kao medijatora između Bliskog istoka i Zapada, te na Balkanu, rekavši da će Libanci, Sirijci i Palestinci, ali i Muslimani u BiH, također imati koristi od njegove pobjede:

“Vjerujte mi, Sarajevo je danas pobijedilo isto kao i Istanbul, Beirut je pobijedio kao i Izmir, a Damask kao i Ankara; Ramallah, Nablus, Jenin, Zapadna obala i  Jeruzalem pobijedili su koliko i Diyarbakir”, rekao je Erdogan.

Komentari

komentara