EU: Guantanamo je sramota

Europska povjerenica za vanjske poslove Cecilia Malmstroem sramotom za Sjedinjene Države nazvala je što ni deset godina nakon terorističkih napada 11. rujna nisu zatvorile logor Guantanamo.


 

Podsjećamo prijatelje Amerikance da logor mora biti zatvoren, rekla je novinarima Malmstroem. Predsjednik Barack Obama potpisao je uredbu o zatvaranju Guantanama odmah nakon ulaska u Bijelu kuću u siječnju 2009. No iz proračunskih razloga Kongres priječi zatvaranje logora jer odbija izdvojiti novac za prebacivanje zatvorenika iz tog vojnog zatvora na Kubi na američki teritorij ili u treće zemlje.

Otvoren u siječnju 2002., kao zatvor za terorističke osumnjičenike, Guantanamo je postao simbol pretjerivanja u “ratu protiv terorizma” u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha. Gotovo 800 ljudi prošlo je kroz njegove ćelije, a danas ih je oko 200.

U tom kontekstu Europska unija ustvrdila je da se legitimna borba protiv terorizma ne smije voditi nauštrb sloboda. Osim EP-a i predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazili su u porukama u povodu desetogodišnjice 10. rujna sličnu zabrinutost.

 

hspf.info

Komentari

komentara