EU sazvao hitan sastanak

EU sazvao hitan sastanakPredsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy jutros je sazvao hitan sastanak najviših dužnosnika koji se bave dužničkom krizom eurozone.


 

Izražavaju zabrinutost da bi se kriza mogla proširiti na Italiju, treće po veličini gospodarstvo u regiji.  Na sastanku će sudjelovati predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet, predsjednik vijeća ministara financija regije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i Olli Rehn, europski povjerenik za ekonomsku i monetarnu politiku.

 

Dva službena izvora kazala su za Reuters da će se raspravljati o situaciji u Italiji. Razgovori su organizirani nakon vala rasprodaja talijanske imovine u petak, što je pojačalo bojazan da bi Italija, koja, nakon Grčke, ima najveći udio duga u BDP-u u eurozoni, mogla biti sljedeća na udaru krize. Raspravljat će se i o drugom paketu pomoći za Grčku.

 

Razlika u prinosima na talijanske 10-godišnje državne obveznice i na referentne njemačke dosegnula je u petak najvišu vrijednost od uvođenja eura za oko 2,45 postotnih bodova, te su prinosi na talijanske obveznice iznosili 5,28 posto. Time su se približili razini od 5,5 do 5,7 posto, za koju neki bankari smatraju da bi mogla povećati pritisak na talijanske financije. Dionice najveće talijanske banke UniCredit pale su u petak za 7,9 posto. Vodeći talijanski burzovni indeks potonuo je za 3,5 posto.

 

Komentari

komentara