EU usvojila izjavu o poticanju ekonomskog rasta i zapošljavanja

 

Čelnici zemalja članica EU-a prihvatili su u ponedjeljak na summitu izjavu o mjerama za poticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja, dok će se o tome podrobnije baviti na sljedećem sumitu u ožujku.


 

 

Izjava se odnosi na tri prioritetna područja – poticanje zapošljavanja, prije svega mladih, jačanje unutarnjeg tržišta i poboljšanje financiranja ekonomije, prije svega za mala i srednja poduzeća, a čelnici će se na svom sljedećem summitu početkom ožujka podrobnije baviti smjernicama za ekonomski rast i zapošljavanje.

 

U izjavi se pozivaju zemlje članice da pronađu rješenja na području obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja i da naprave svoje nacionalne reformske programe. Postavljen je ambiciozan cilj da se mladima u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja treba ponuditi bilo kvalitetna ponuda za posao bilo ponuda za nastavak obrazovanja i osposobljavanja.

 

EU bi pomagala osam zemalja članica koje imaju najviše stope nezaposlenosti među mladima – Španjolska, Grčka, Slovačka, Litva, Italija, Portugal, Latvija i Irska – pri preusmjeravanju europskih sredstava u projekte za ulazak mladih na tržište rada i nastavak obrazovanja i osposobljavanja.

 

U Europskoj unije je trenutno više od 23 milijuna nezaposlenih, prenose agencije.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara