Goran Kutle: Kroz HSPF razvijte govorne vještine, naučite braniti svoje stavove i steknite nova iskustva i poznanstva

Goran Kutle: Kroz HSPF razvijte govorne vještine, naučite braniti svoje stavove i steknite nova iskustva i poznanstva Goran Kutle, potpredsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma, student Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, otkrio nam je nove projekte Foruma, osvrnuo se na negativu prozivku prof. Slave Kukića na račun HSPF-a.


 

 

U intervju je pozvao studente da se priključe Forumu i naveo koje sposobnosti mogu razviti aktivnim sudjelovanjem u HSPF-u. Koliku potporu HSPF dobiva od dekanice Slavice Juka, što je Kutle naučio od prethodnih predsjednika ove organizacije Vedrana Kožula i Slavena Zeljke, samo su neka od tema o kojima smo razgovarali s Goranom Kutlom.

Matea Bulić i pogled.ba

Na kojem projektu trenutačno rade članovi HSPF-a?

 

Trenutno u HSPF-u radimo na punoj afirmaciji i uređivanju našeg portala http://www.hspf.info/ na kojem ćemo objavljivati vijesti pretežito iz političkog područja, kako iz BiH, tako i iz regije i svijeta, ali i na kojem ćemo objavljivati kvalitetne kolumne naših članova, ali i autora s drugih medija. Također radimo na pravnoj registraciji naše organizacije na državnoj razini kako bismo mogli ponuditi naše projekte raznim državnim i međunarodnim fondovima koji bi te projekte financirali. Planiramo do početka ljetnog raspusta održati i nekoliko javnih tribina, a prva od njih će biti s profesorom Zdravkom Tomcem 17. svibnja u Širokom Brijegu, na kojoj ćemo govoriti o identitetu Hrvata, a na tu tribinu pokušat ćemo dovesti još neke ugledne goste. Jedna od sljedećih tribina će biti i o političkoj manipulaciji medijima. U svakom slučaju, ideja imamo jako puno, toga nam nikad ne nedostaje, ali umnogome realizacija tih projekata ne ovisi samo o nama nego i o određenim financijskim sredstvima koja su potrebna za te projekte i s kojima ćemo raspolagati, a također ti projekti ovise hoćemo li naići na razumijevanje raznih društvenih struktura.

 

Kako komentirate činjenicu da je prof. Slavo Kukić u intervjuu za Pogled.ba HSPF prozvao političkom tribinom jedne političke stranke i koja je Vaša poruka Kukićevim istomišljenicima?

 

Pa mislim da u vremenu u kojem živimo svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i profesor Slavo Kukić, njegove stavove o nama ne bih posebno komentirao, mislim da smo poslali jasan odgovor u svom priopćenju, i najavili smo da ćemo ga zvati na neku od naših tribina, pa tako će profesor moći iznijeti sve što misli da je potrebno. Međutim, često možemo vidjeti neke anonimne komentare o nama kao “najvećem zlu na Sveučilištu”, da smo se prodali ovima ili onima, pa čak je nedavno netko ustvrdio da pljačkamo studente, što je naravno daleko od istine. Osobno nisam član niti jedne političke stranke, a među nama ima onih koji jesu članovi nekih političkih stranaka, i to je njihovo demokratsko pravo, to im ne može nitko zabraniti.

Ono što je bitno među nama jest da sve što radimo, radimo po međusobnom dogovoru, a ni po čijem nalogu, tako treba biti i ubuduće. Osobno, da znam su se “vanjski faktori” uplitali u naš rad, gotovo sigurno više ne bih bio član ove organizacije. Poručujemo da nas ti poneki zlobni komentari neće obeshrabriti, nego upravo suprotno, oni nas samo više motiviraju da radimo još bolje u interesu svih studenata, i da radimo u interesu našeg naroda.

 

Nedavno su članovi HSPF-a zajedno s Debatnim klubom sudjelovali na Simuliranom parlamentu u Splitu. Kakvi su Vaši dojmovi i planirate li u skorije vrijeme nastaviti surađivati s ELSA-om Split?

 

Uz Simulirani parlament u Splitu vežu me lijepa sjećanja. Mislim da je bila jako kvalitetna rasprava, s obzirom na ne baš atraktivnu temu o darivanju organa, ali lijepo je bilo vidjeti sve kolege koji su sudjelovali na tom događaju, kako su se unijeli s velikom žestinom u raspravu. S ELSA-om iz Splita smo i dosad imali sjajnu suradnju, tako da nema razloga da se ta suradnja i ubuduće ne nastavi.
Vedran Kožul, Slaven Zeljko, Ivan Kraljević – u kratkom razdoblju promijenilo se vodstvo Foruma.

 

Što ste naučili od dosadašnjih predsjednika i koliko se Forum promijenio otkako ste Vi potpredsjednik ove studentske organizacije?

 

Svaki od trojice dosadašnjih predsjednika donio je nešto novo u radu Foruma. Slaven i Vedran su uostalom i glavni osnivači Foruma, i svakako da smo od njih mogli naučiti jako puno, jer su i stariji i iskusniji. S Ivanom sam često u kontaktu, i zajedno sa Stjepanom Marićem (drugim potpredsjednikom) nastojimo podići HSPF na još veću razinu. Imamo odličnu suradnju i o svim pitanjima se brzo dogovorimo. A što se tiče promjene Foruma, najviše se mijenjaju naša saznanja o politici i političkim pitanjima. Također, možemo reći da ovo vodstvo raspolaže malo većim novčanim sredstvima nego na samom početku, i to nas tjera da radimo još  više i bolje na realizaciji projekata, jer ipak imamo malo bolje uvjete od prvotnog vodstva. Ti financijski uvjeti, će se, nadamo se, još  više popraviti kad se registriramo, tako da ćemo to morati opravdati još snažnijim trudom i radom. A sve odluke koje se budu donosile vezane uz rad Foruma, donosit će se i dalje većinom naših članova, tu se neće ništa mijenjati. Vjerujem da svi zajedno možemo učiniti rad Foruma još kvalitetnijim.

 

HSPF je nastao u okviru Filozofskog fakulteta. Pruža li vam dekanica Slavica Juka dovoljnu potporu u radu?

 

Kad radimo naše sjednice, javne tribine i druge projekte na našem fakultetu, uvijek bez problema dobijemo prostorije gdje to možemo odraditi. Ali ipak smatram da bi nam dekanica mogla dati i još bolju potporu, iako mi razumijemo da ima jako puno obveza.

 

No, moram konstatirati da ovo novo predsjedništvo još nije imalo nijedan ozbiljniji sastanak s  dekanicom, na kojem bi ju mogli upoznati s našim projektima i planovima za budućnost, jer jednostavno ona nije mogla naći vremena za nas. Ipak vjerujem da možemo u budućnosti imati i puno bolju suradnju s dekanicom. Bilo bi jako lijepo kad bi HSPF imao sličnu potporu Filozofskog fakulteta kakvu je dobio primjerice nedavno osnovani forum studenata Ekonomskog fakulteta od profesora i vodstva svog fakulteta. A ja bih, od profesora koji nama daju potporu, svakako izdvojio našeg profesora Milu Lasića, koji je stao uz rad Foruma od samih početaka.

 

Koje sposobnosti mogu studenti razviti sudjelovanjem u Forumu i na koji način se mogu priključiti HSPF-u?

 

Studenti koji sudjeluju u Forumu mogu razviti svoje govorne vještine na tematskim raspravama, kojih ćemo u budućnosti pokušati napraviti i više, zatim stječu neizmjerno iskustvo, koje im kao budućim akademskim građanima može biti od velike koristi, bez obzira odluče li se baviti politikom ili znanstvenim radom. Oni mogu jasno izreći svoje stavove i te stavove uče obraniti, a bez obzira jesu li ti stavovi nužno ispravni, oni ih argumentirano moraju pokušati obraniti kako bi mogli u budućnosti braniti i stavove koji su potpuno ispravni. Također osim svega toga, studenti stječu brojna poznanstva, kako i među nama samima, tako i kad sudjelujemo u nekim studentskim putovanjima. Puno tih ljudi koje smo upoznali vjerojatno nikad ne bismo sreli u životu da nije bilo Foruma. Iz svog iskustva ću reći da nisam niti jednog trenutka požalio što sam se aktivirao u HSPF-u, i da mi to pomaže da se razvijam i kao budući politolog i kao čovjek. Svi koji se žele učlaniti, moći će to učiniti preko našeg portala http://www.hspf.info/ i njihove prijave će doći na naš mail,  ali moći će i na našim sljedećim sjednicama, za koje će biti obavijest. Oni koji budu aktivni u našem radu, postat će i punopravni članovi s pravom glasa, i vlastitom članskom iskaznicom. Ovom prilikom bih pozvao kolege studente, pogotovo studente I. godine politologije, za koje smatram da bi ih moglo biti puno više, ali i studente s drugih smjerova i fakulteta da nam se priključe, da se učlane u Forum, vjerujem da neće zažaliti i da će se brzo uklopiti.

U Francuskoj studenti pale zastave, u Hrvatskoj štrajkaju, u Mostaru piju „fuka“. Koliko ima istine u ovoj rečenici i konstantnoj prozivci mostarskih studenata?

 

Nažalost, u toj poruci ima dosta istine. Velika boljka našeg društva jest ogromna pasivnost i nezainteresiranost, ne samo među studentima. Smatram da bi se studenti morali snažnije aktivirati u društvenom, ali i političkom životu zajednice. Jer kroz povijest studenti su bili pokretači svih većih promjena u društvima. Društvu u BiH, ali i našem hrvatskom narodu su potrebne brojne promjene kako bi se riješili problemi koji nas sputavaju. Vjerujem da svi mogu reći štošta o svemu lošemu općenito što se događa kod nas, ali kad piju kavu, ali ne usude se ništa poduzeti kad treba. Tako se govori i o visokim školarinama za naše uvjete, ali ako studenti to sami ne odluče promijeniti, onda te školarine neće nitko sniziti. Ipak mislim da se svijest naših studenata polako podiže posljednjih godina i da će u budućnosti studenti preuzeti ključne uloge u društvu. Prozivke studenata kao neradnika i lijenčina nisu utemeljene, iako ima i takvih pojedinaca, ipak ne treba generalizirati. Među studentima se kriju potencijalni talenti i marljivi i vrijedni ljudi, samo na njima je da te vrijednosti izbiju u prvi plan. HSPF je u nešto manje od godinu i pol dana svoga djelovanja pokazao da se može raditi i mislim da taj primjer mogu mnogi slijediti.

Zašto ste upisali studij politologije na Filozofskom fakultetu i za kraj koja je Vaša poruka studentima?

 

Oduvijek me zanimala politika i politička zbivanja oko nas i u svijetu. Još u puno mlađim danima sam pratio brojne političke emisije na televiziji i pojedine političke sadržaje u novinama. Kao ranom gimnazijalcu, motali su mi se po glavi brojni fakulteti koje bih mogao upisati, ali kad sam čuo da se formira studij politologije u Mostaru, bez previše razmišljanja sam ga odlučio upisati.
Kolegama studentima bih poručio da nastoje marljivo raditi i da će im se taj rad kad-tad isplatiti. Budite nešto što vi tako želite, a ne što to drugi žele. Stvari oko sebe uvijek pogledajte iz više kutova, nikad samo s jedne strane, jer samo tako možete razvijati pravo mišljenje, kad proširite poglede. Držite do svojih vrijednosti i nemojte dati da te vrijednosti itko pogazi. I naravno dođite i priključite nam se u HSPF-u, očekujemo vas.

Komentari

komentara