Građani šokirani: Policija pretresla vehabije u strogom centru Banja Luke

Građani šokirani: Policija pretresla vehabije u strogom centru Banja Luke Banjalučka policija je u četvrtak u ranim jutarnjim satima, u strogom centru Banja Luke, kod zgrade Pošte, zaustavila vozilo austrijskih tablica, u kojem su se nalazila dva mladića.


Sudeći po njihovom izgledu i odjeći, dugim bradama i bijelim kapicama, koje su bile dio njihovog imidža, riječ je o vehabijama, pišu Večernje novosti.

 

Policija je auto u kojem su se nalazili, okružila sa dva vozila i zatražila od mladića da izađu i pokažu dokumenta. Poslije detaljne provjere vozila i osobnih dokumenta, pušteni su nastaviti svojim putem.

 

Građani koji su se zatekli u tom trenutku u blizini bili su šokirani prizorom i sa čuđenjem su gledali što se događa.

 

– Mladići koje je policija legitimirala izgledali su kao da su stigli pravo iz Irana. Nisam se osjećala nimalo prijatno kad sam vidjela da se takvi likovi normalno voze kroz Banja Luku, a znam što se govori za vehabije i na što su sve spremni – priča jedna Banjalučanka, koja je cijelu akciju policije ispratila od početka do kraja.

 

Jedan od starijih Banjalučana kaže za “Novosti” da podržava rad policije i da se takvi likovi moraju provjeriti.

 

– Ti mladići možda nemaju nikakve veze sa onim radikalnim vehabijama, ali nikad se ne zna i treba provjeriti što voze u automobilu. Ako se utvrde da su momci “čisti” još bolje – ispričao je ovaj Banjalučanin “Novostima”.

 

U banjalučkoj policiji “Novostima” je potvrđeno da su legitimirane dvije osobe u centru Banja Luke, koje su prema procjeni policije izgledale sumnjivo.

 

Da oprez nikad nije na odmet kad su vehabije u pitanju, pokazale su i nedavne vježbe vehabija u gađanju na  Manjači, na granici između općina Teslić u Republici Srpskoj i Zenice u Federaciji BiH. Kako su mediji tada objavili, vehabije su kao metu koristile predizborne plakate na kojima je bila slika predsjednika RS Milorada  Dodika. Mještani su se tada žalili policiji Srpske, ali ona ništa nije mogla uraditi jer je riječ o području koje je poslije rata pripalo Federaciji BiH.

 

Dževad Galijašević, član Ekspertnog tima Jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma, kaže za “Novosti” da policija mora biti budnog oka kad su u pitanju sljedbenici vehabijskog pokreta.

 

– Vehabije iz Europe, pogotovo u ljetnom periodu, često dolaze u BiH i obilaze svoje poznanike. Tu se mogu sresti veoma opasni likovi i policija RS mora provjeravati sve sumnjive osobe, čak i one, koji samo izgledom podsjećaju na vehabije – ističe Galijašević.

 

On nije iznenađen činjenicom da su mladići koje je banjalučka policija zaustavila bili u automobilu austrijskih tablica, jer je poznato da je Beč glavna centrala vehabija u Europi.

 

Komentari

komentara