Grčka drama prijeti eurozoni

Grčka drama prijeti eurozoni U Luxemburgu su se sastali ministri financija da bi razmotrili novi paket pomoći Grčkoj od 12 milijardi eura, koje joj trebaju da preživi ljeto.


 

Uvjet za tih 12 milijardi je da Grčka sreže proračun za gotovo 30 milijardi. Premijer Georgij Papandreou nastoji to objasniti parlamentu. Istodobno Grčka drama prijeti da postane drama cijele eurozone. Ne sanira li se grčki dug, bankrot prijeti još najmanje pet zemalja eurozone.

 

“Grčka je na kritičnom raskrižju. Mogu je spasiti jedino nacionalni konsenzus i potpora vladi i njezinim reformama”, poručio je zastupnicima grčki premijer. Obećao je referendum o promjeni političkog sustava. Revizijom ustava omogućit će procesuiranje svih kojih su zemlju odvukli u gospodarsku katastrofu.

 

“Nećete dobiti naš glas, gospodine Papandreou, iz jednostavnog razloga – vaša vlada inzistira na politici koja ne rješava probleme, već ih samo pogoršava”, rekao je pak Antonis Samaras, vođa oporbe. Oporba traži prijevremene izbore, ali i nove pregovore o međunarodnoj financijskoj pomoći jer su sadašnji, tvrde, štetni za Grčku.

 

Ateni je prošle godine odobreno 120 milijardi eura strane pomoći. Dio tog novca – nužnog za preživljavanje – još nije odobren. A bez njega državi na Peloponezu ne prijete samo novi neredi nego i bankrot.

 

Komentari

komentara