Grčka kreće u hitnu privatizaciju tešku 50 milijardi eura

Grčka kreće u hitnu privatizaciju tešku 50 milijardi euraGrčka je kako bi se izvukla iz golemog duga u koji je zapala odobrila u ponedjeljak prvi val privatizacije s ciljem da njezin dug postane održiv.


 

Isti započinje prodajom udjela u nekoliko državnih tvrtki, uključujući i OTE telekom i Hellenic Postbank te ostale firme u državnom vlasništvu.

 

O prvom valu privatizacije izvijestio je ministar financija kazavši da je vlada prihvatila plan sa ciljem da do 2015. godine od privatizacije pribavi 50 milijardi eura. Kako bi ostvarila taj ambiciozni plan, Grčka će morati smanjiti udio i u lukama Pirej i Solun, kao i u tvrtki Solun vode.

 

“Odlučeno je i da se formira jedan suvereni fond u koji bi išao prihod od privatizacije”, kazao je ministar financija.

 

Grčka ovo radi na traženje Bruxellesa kako bi dokazala Europskoj uniji i vodećim financijskim institucijama da može smanjiti svoj dug i vratiti povjerenje tržišta.

 

Grčka je pod sve većim pritiskom financijskih institucija, Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi financijskim stabiliziranjem stekla uvjete za primanje EU-MMF pomoći u iznosu od 12 milijardi eura.

Komentari

komentara