Haag: Šešelj osuđen na 18 mjeseci zatvora

 

Žalbeno vijeće Haaškog tribunala proglasilo je danas lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja krivim po drugoj optužnici za nepoštivanje suda i osudilo na 18 mjeseci zatvora.


 

 

Postupak protiv Šešelja pokrenut je po optužbi da je u jednoj svojoj knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka.

 

“Vijeće se uvjerilo van razumne sumnje da je optuženi kriv za nepoštivanje suda i sa zabrinutošću konstatira da su zaštitne mjere namjerno prekršene, čime se ometa provođenje pravde”, navodi se u presudi koju je pročitao sudac O-Gon Kwon.

 

Kaznu od 18 mjeseci zatvora Šešelj će služiti “paralelno s kaznom od 15 mjeseci zatvora na koju je osuđen 24. srpnja 2009. godine”, po okončanju prvog postupka za nepoštivanje suda.

 

Šešelj će 4. studenog biti pozvan da se izjasni o novoj optužbi iz treće optužnice za nepoštivanje suda zato što sa svog websitea nije uklonio knjigu u kojoj su navedene informacije o zaštićenim svjedocima.

 

Na početku jutrošnjeg zasjedanja, Šešelj je priopćio da se “neće izjašnjavati ni o ljepom vremenu”, dok mu se ne vrati pravo na privilegirane komunikacije sa njegovim pravnim savjetnicima.

 

“I kada sam svojevremeno bio u zatvorima Titovog komunističkog režima, niko se nije usuđivao zabraniti mi privilegiranu komunikaciju sa mojim odvjetnicima, od trenutka podizanja optužnice do pravosnažnosti presude”, rekao je Šešelj.

 

Tajnik Tribunala obavijestio je Šešelja prošlog petka da će komunikacija između njega i njegovog tima pravnih savjetnika biti pod nadzorom u razdoblju od 30 dana zbog “osnovane sumnje da je Šešelj zloupotrijebio privilegiranu komunikaciju u pokušaju da utječe na svjedoke ili da ih zastraši, odnosno da ometa provođenje pravde”. (Srna)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara