Habermas: Političke elite zanima samo vlastita moć, vrijeme je za građansku pobunu

 

Slavni njemački filozof i sociolog Juergen Habermas više ne može “sjediti skrštenih ruku i gledati kako političari uništavaju Europu”. Kako uništavaju zajednicu europskih naroda koja je bila projekt njegove generacije.


 

 

“Ljut sam, nevjerojatno sam ljut! Ljut sam na političare, “funkcionalne elite” i na medije”, kazao je 82-godišnji filozof u razgovoru za Der Spiegel.

 

Političare zanima samo zadržavanje svojih položaja

 

“Negdje krajem 2008. godine postalo mi je jasno da se proces europskog proširenja, integracije i demokratizacije ne kreće sam od sebe, te da se može okrenuti i u suprotnom pravcu. Prvi put u povijesti EU-a svjedoci smo rastakanja demokracije, za što sam mislio da je nemoguće. Dakle, došli smo do novog raskrižja. Tome definitivno ne pomaže ni činjenica što su političke elite izgubile interes da se opravdavaju ljudima –  jedino ih zanima vlastita moć”, ocijenio je Habermas.

 

Habermas podržava projekt Europske unije, ali ne na način na koji to izgleda dana. Smatra kako Europa sve više ide ka interguvermentalističko principu vladanja u režiji osovine Merkel – Sarkozy, što dovodi do potpune erozije demokracije. Dodaje kako Europski parlament treba preuzeti jaču ulogu, baš kao što i dio moći treba vratiti nacionalnim parlamentima, jer Europska komisija za svoje postupke nikome ne mora odgovarati. Građansku pobunu vidi kao jedan od alata promjene.

 

Umjesto da ližemo svoje rane, vrijeme je da nešto poduzmemo

 

“Građani svake pojedinačne zemlje, koji su dosad mirno promatrali promjenu odnosa odgovornosti, trebaju početi vršiti sve veći pritisak i utjecaj na svoje vlade, koje se kreću po sivim zonama svojih ustava”, naglašava Habermas.

 

Upozorava kako bi propast europskog projekta mogao dovesti do apsolutne katastrofe i potpunog gubitka demokracije. “Pitanje je koliko će nam onda vremena trebati da opet dosegnemo ovaj status quo. Kad je njemačka revolucija 1848. godine doživjela krah, nama Nijemcima je trebalo sto godina da bi opet došli do tog nivoa demokracije”, zaključuje Habermas.


hspf.info

 

Komentari

komentara