Hadžiabdić: Sud BiH se trebao izjasniti o kreiranju vlasti u F BiH

 

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izrazila je žaljenje što se Sud BiH nije izjasnio o odluci Komisije po kojoj su vlasti Federacije BiH (FBiH) formirane nelegalno. “Tek tada bih mogla govoriti o eventualnim greškama CIK-a”, rekla je Hadžiabdić u intervjuu za “Večernji list”.


 

 

Prema njenim riječima, OHR je osim suspenzije odluke CIK-a imao na raspolaganju drukčije mogućnosti da reagira i natjera političke stranke i njihove predstavnike da ispune svoje obaveze u rokovima i u skladu sa Ustavom FBiH te Izbornim zakonom BiH.

 

Konstatirajući da ne zna do kada će suspenzija ostati na snazi, Hadžiabdić je istaknula da je suština priče u tome što sama suspenzija nije dala odgovore na bitna pitanja, na koja su odgovore trebali dati nadležni sudovi.

 

“Ono što je krajnje zabrinjavajuće je što ćemo vjerovatno za neke naredne izbore imati sličnu situaciju ukoliko Parlamentarna skupština BiH intervencijom u Izbornom zakonu BiH ne predvidi efikasnije instrumente za uspostavljanje tijela vlasti u ustavom i zakonom utvrđenim rokovima”, poručila je Hadžiabdić.

 

CIK BiH je u ožujku usvojio odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom je poništen njihov izbor, ali je visoki predstavnik Valentin Inzko suspendirao ovu odluku. (Srna)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara