Hadžić pred Istražnim vijećem

Hadžić pred Istražnim vijećem  Nakon što je u petak izručen Haagu, Goran Hadžić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, poslijepodne, u 16 sati, pojavit će se pred Istražnim vijećem Haškog suda.


 

Trebao bi se izjasniti o krivnji. Južnokorejski sudac O-Gon Kwon, potpredsjednik ICTY-ja i vršitelj dužnosti predsjednika suda, sebe je imenovao sucem koji će voditi prvo pojavljivanje Hadžića pred ICTY-jem.

 

Vođenje predmeta Hadžić povjerava Raspravnom vijeću II, a sudac Kwon u tročlano je vijeće imenovao suce Burtona Halla s Bahama, belgijskog suca Guya Delvoiea i suca Antoinea Kesia-Mbea Mindua iz DR Konga.

 

Hadžića je Haaški sud optužio 2004. po 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina, javlja HRT.

 

U izmijenjenoj optužnici Hadžića sud tereti ne samo po individualnoj nego i po zapovjednoj odgovornosti. U novoj optužnici, od lipnja 1991. do kraja 93. godine bio najviše rangirana osoba u tzv. SAO krajinama te je obavljao i dužnost predsjednika tzv. SAO Krajine. Iz toga je proizlazila, kažu tužitelji, njegova puna kontrola nad vojnim snagama koje su djelovale na okupiranim područjima Hrvatske kao i nad političkim strukturama pobunjenih Srba. Stoga je, ističe tužiteljstvo, odgovoran za osmišljavanje i naređivanje zločina, poticanje podređenih na počinjenje, a odgovoran je i za propuste u spriječavanju zločina i propuste kažnjavanja počinitelja.

 

Haaško je tužiteljstvo proširilo i razdoblje u kojem je djelovao udruženi zločinački pothvat za više od dvije godine pa sada obuhvaća razdoblje od 1. travnja 1991. godine do najmanje 31. prosinca 1995. godine.

Komentari

komentara