Hilary Clinton: SAD podržava planove za oporavak grčkog gospodarstva

Američka državna tajnica Hillary Clinton prenijela je danas u Ateni podršku SAD planovima za oporavak grčke privrede i pozvala Grčku da nastavi bolne reforme.


 

Clinton je tijekom i poslije susreta s grčkim ministrima naglasila podršku Washingtona planovima Atene za smanjenje duga i deficita, uz napomenu da su reforme “jak lijek” koji je teško progutati, ali da SAD, čija se vlada također bori s ekonomskim problemima, imaju veliko povjerenje u njih.

“Drago mi je što sam ovdje u ovim teškim trenucima da izrazim nedvosmislenu i snažnu podršku SAD-a Grčkoj “, izjavila je ona na konferenciji za tisak s grčkim ministrom vanjskih poslova Stavrosom Lambridisom.

“Podržavamo narod i vladu Grčke u trenutku kada ulažete napore da vratite zemlju na put ekonomske stabilnosti “, rekla je ona, prenosi AP.

Šef grčke diplomacije ocijenio je da se “prijatelji pokazuju u teškim vremenima” i zahvalio SAD-u na “odlučnoj podršci”.

Clinton je u dvodnevnom posjetu Grčkoj doputovala u okviru turneje tokom koje je prvo posjetila Tursku, a poslije Grčke će obići Indiju, Indoneziju, Hong Kong i južni dio Kine.

Prema ranijim najavama, teme razgovora Clinton i grčkih dužnosnika, pored dužničke krize, uključuju i situaciju u Libiji, ciparsko pitanje, spor Grčke s Makedonijom zbog imena te bivše jugoslavenske republike i situacija u Afganistanu.

Grčka vlada usvojila je novi paket mjera štednje, pošto nije uspjela ispuniti planove o smanjenju proračuna za 2011., a planovi za smanjenje potrošnje i povećanje poreza su u proteklom razdoblju izazvali mnoštvo štrajkova i demonstracija, praćenih nasiljem u centru Atene.

Clinton je apelirala na grčki narod da izdrži mjere štednje. Grčka se priprema za hitan samit s liderima 17 zemlja eurozone u četvrtak u Bruxelesu, u pokušaju da postigne dogovor o novom paketu pomoći za izlazak iz krize.

Prema procjenama Europske komisije, Ateni je potrebno dodatnih 115 milijardi eura da izbjegne bankrot.

Komentari

komentara