Hoće li Amerikanci pasti na ispitu?

Hoće li Amerikanci pasti na ispitu?Smrt pukovnika Moamera Gadafija pobjeda je za novi američki pristup ratu: s malo ili bez vojnika na terenu te uz oslanjanje na saveznike, piše New York Times.


 

 

Najzajedljiviji kritičari tog pristupa rugali su se predsjedniku Baracku Obami da vodi iz pozadine. U svibnju su američki komandosi ubili Osamu bin Ladena u Pakistanu. U kolovozu je pao Tripoli, a pukovnik Gadafi je pobjegao. U rujnu je u napadu američke bespilotne letjelice ubijen Anvar al-Avlaki, vodeći operativac i ideolog ogranka Al-Q’aide u Jemenu.

Međutim, NY Times ističe kako unatoč uspjesima ostaje nepoznanica kuda će s novim pristupom krenuti nakon Libije, osim nastavka napada na čelnike Al-Q’aide. Sirija, najnovije središte demokratskih prosvjeda, ostaje malo vjerojatna meta za vojnu intervenciju, s obzirom na to da je veća i vojno jača od Libije te manje međunarodno izolirana, a nalazi se u strateški osjetljivijem susjedstvu.

Također, list navodi kako je malo vjerojatno da će Obama dobiti puno političkih bodova za pobjedu pobunjenika u Libiji. Njegova popularnost je porasla nakon likvidacija Bin Ladena, ali ubrzo je opet počela opadati. U posljednjoj anketi New York Timesa/CBS Newsa, provedenoj sredinom rujna, 43 posto ispitanika odobravalo je njegovo obnašanje dužnosti, a 50 posto nije odobravalo. To je Obami najniži rejting od ulaska u Bijelu kuću u siječnju 2009.

Najveće pitanje nije hoće li novi pristup postati model za druge ratove ili hoće li pomoći Obami politički, već što će se dogoditi u Libiji i u drugim zemaljama koje su dio arapskog proljeća, pa čak u Pakistanu i Afganistanu, koji će i dalje biti mjesta za napade američkih bespilotnih letjelica? Ako oni ne postanu stabilnija i mirnija mjesta, pobjeda novog pristupa može na kraju biti prilično kratkotrajna, zaključuje NY Times.

 

hspf.info

Komentari

komentara