Hrvati SBŽ-e zadovoljni nakon odluke OHR-a, ali bez euforije

Tema svih rasprava među Hrvatima u Srednjobosanskoj županiji je bila jedna i jedina: odluka visokog predstavnika Valentina Inzka i vračanje u početnu, postizbornu fazu svih aktivnosti vezanih za izbor županijskih struktura zakonodavne i izvršne vlasti, piše Večernji list.


Treba čekati

No, euforije nema, a situaciju i razmišljanje srednjobosanskih Hrvata možda i najbolje oslikavaju riječi Ivice Čalića, vlasnika Kaktusa, najpopularnijeg viteškog kafića. “Nama Hrvatima nikada i nitko ništa nije dao dekretom, nama se uvijek dekretima uzimalo, stoga treba čekati i vidjeti što se iza brda valja i što će se sve iz odluke Valentina Inzka izroditi.” Euforije nema ni kod političkih dužnosnika Hrvata u srednjoj Bosni, među dužnosnicima dva HDZ-a. Nikola Lovrinović, predsjednik Županijskoga odbora HDZ-a BiH i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, loptu spušta na zemlju, ne želi nikakav trijumfalizam, jer za njega razloga i nema, ali ne krije zadovoljstvo što je uporna borba za pravdu, istinu, demokratičnost, zakonitost… ipak urodila plodom.

Slično razmišlja i predsjednica Županijskoga odbora HDZ-a 1990 Slavica Josipović, koja i nije gubila nadu te je stalno tvrdila kako je nemoguće, nezamislivo, neprihvatljivo… formirati županijsku Vladu bez hrvatskih stranaka (dva HDZ-a i HSS-NHI-ja) koje su dobile više od 90 posto glasova hrvatskoga biračkog tijela u Srednjobosanskoj županiji. No, oboje su svjesni da se platformaši, koje predvodi Zlatko Lagumdžija, neće lako odreći stečenog, ili je bolje reći otetog, a što im sada u pitanje dovodi Valentin Inzko.

 

Komentari

komentara