HSP HB, HSS I HKDU poručili Josipoviću: Ne trebate se ispričavati!

Hrvatska stranka prava Herceg-Bosne (HSP HB), Hrvatska seljačka stranka (HSS) i Hrvatska kršćanska demokratska unija (HKDU) uputile su otvoreno pismo hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću u kojem mu poručuju kako se ne treba ispričavati za nedavnu izjavu danu jednoj stranoj novinskoj agenciji.


“Poštovani gospodine Predsjedniče, nemate se zašto ispričavati, mi smo vašu izjavu shvatili kao istinitu i ozbiljnu zabrinutost za sigurnost u cijeloj regiji, poručuju spomenute stranke, te ističu kako “bošnjačke političke elite, gdje god mogu, Hrvatsku i Hrvate u BiH prikazuju kao agresore i fašiste”.

“Najzorniji primjer je nedavna izjava da su dr. Franjo Tuđman i Hrvatska država dovodili mudžahedine u Bosnu i Hercegovinu, a ne Alija Izetbegović i sljedbenici njegove Islamske deklaracije”, navodi se u otvorenom pismu.

HSP HB, HSS i HKDU u pismu tvrde u Bosni i Hercegovini postoje radikalne islamske organizacije i da to nije nikakva tajna, već, kako navode, problem je što im se ne zna broj, kako su naoružani i tko ih financira.

“Ova tema nije stvar političke demagogije nego treba utvrditi stvarne činjenice, ali i otvoreno upitati zašto se optužuju Hrvati za podmetanje bombe u Mostaru, kada je to uradio terorist Handala, kako je došlo do toga da bošnjački vehabija Topalović pobije na Badnju večer povratničku obitelj Anđelić u Konjicu, kakva je organizacija podmetnula bombu pred policijsku postaju u Bugojnu, zašto se ne rješava umorstvo doministra Leutara i tko je montirao optužnicu Hrvatima, zašto je ovih dana zabranjen izvoz i proizvodnja naoružanja u BiH i kome je do tada prodavano, navodi se u otvorenom pismu.

HSP HB, HSS i HKDU smatraju kako bošnjačke političke i intelektualne elite “moraju shvatiti kako je nedopustivo i izravno zlonamjernozvati Josipovića novim Tuđmanom, a hrvatske političare u BiH novim Bobanima, a sebe stalno smatrati žrtvom velikohrvatskih namjera”.

“Mi dobro znamo da je politički i vojni vrh bošnjačkog naroda planirao i počinio zločine nad hrvatskim narodom, što je i dokazano. Isto tako znamo da dr. Franjo Tuđman i mr. Mate Boban nisu vodili zločinačku politiku, nego da se radi o ciljanoj i dobro planiranoj stigmatizaciji hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika iz RH i BiH s ciljem slabljenja političke pozicije Hrvata u BiH s krajnjim ciljem preglasavanja, potiskivanja, majoriziranja a što za posljedicu ima dekonstituiranje hrvatskog naroda u BiH do statusa nacionalne manjine”, navodi se u pismu te ističe kako je zahvaljujući Hrvatskoj i HVO-u izbjegnuta najgora humanitarna katastrofa u BiH.

“Zahvaljujući hrvatskoj državi, Hrvatskoj vojsci, Hrvatskom vijeću obrane i Washingtonskom sporazumu, koji upravo definira Federaciju BiH kao zajednicu dva konstitutivna naroda, hrvatskog i bošnjačkog, spriječen je vojni poraz i najgora humanitarna katastrofa, navodi se, između ostalog, u otvorenom pismo koje su HSP HB, HSS i HKDU uputili hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću.

 

Komentari

komentara